Ziua națională creștină a României

Pe urmele Sfântul Apostol Andrei

345

Articole de la același autor

Astăzi, creștinii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României. Sfântul ne-a creștinat și a săvârșit prima Sfântă Liturghie pe pământul României. Pescar, născut în Betsaida Galileii și frate cu Petru, Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, înainte de a fi primul chemat de Hristos. După Pogorârea Duhului Sfânt a creștinat Armenia, Georgia, ținuturile Ucrainei, sudul Basarabiei, ajungând în Dobrogea. După ce a hirotonit episcopi și preoți la Tomis, a propovăduit în Bulgaria, Macedonia și Grecia. A suferit martiriul în orașul grecesc Patras, fiind răstignit pe o cruce în forma literei X. Din anul 357, ose-mintele sale se află la Biserica Sfinții Apostoli, din Constantinopol.
Mănăstirea Sfântul Apostol este considerată primul lăcaș de cult de pe teritoriul țării noastre, fiind, în același timp, și poarta de pătrundere a creștinismului pe teritoriul României. Venind la propovăduire în Scythia Minor, Dobrogea de azi, Sfântul Andrei și-a ales pentru rugăciune și reculegere unele locuri retrase în păduri sau grotele unor stânci. Un astfel de loc este și peștera care-i poartă numele până astăzi. Conform scrierilor teologice și istorice, Sf. Andrei a ajuns pe pământul dobrogean în jurul anului 60 d. Hr. și s-a oprit cu ucenicii săi într-o peșteră aflată la marginea unei păduri, loc care încă dăinuie plin de taină, lângă localitatea Ion Corvin. La vest de peșteră, la aproximativ 150 de metri, se află nouă izvoare. Tradiția spune că sfântul propovăduitor boteza în pârâul format din apele acestor izvoare. Ele se văd și astăzi, iar localnicii și pelerinii le consideră izvoarele cu apa cea mai bună din tot cuprinsul Dobrogei. Acest loc de rugăciune și viețuire duhovnicească, folosit de Sf. Ap. Andrei și ucenicii săi, a devenit, cu timpul, o adevărată vatră monahală cunoscută bine în zonă, după cum ne demonstrează toponimia locului. Pădurea care adăpostea această sihăstrie s-a numit în popor sfântă, iar valea din împrejurimi, Valea Călugărilor.

Peste 10.000 de pelerini s-au adunat la mănăstire
Peste 10.000 de pelerini s-au adunat deja de aseară la mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, raclele cu sfintele moaște ale Sfinților Epictet și Astion fiind așezate spre închinare alături de relicvariul cu moaște ale Sfântului Apostol Andrei.
Astăzi, pe 30 noiembrie, de la ora 90, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de arhierei, preoți și diaconi la mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei.
De la ora 18, la Casa de Cultură din Constanța, se va desfășura tradiționalul concert de Sfântul Apostol Andrei. Cu această ocazie, vor fi audiate și primele colinde din acest an.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0263 secunde