Piesă de colecție: amforă din secolele III - IV, la Muzeul de Istorie

232
Piesă de colecție: amforă din secolele III - IV, la Muzeul de Istorie - amfora1-1562857126.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța vă invită să admirați și să descoperiți, mereu, poveștile unor piese interesante și valoroase din patrimoniul său.

De data aceasta, ne vom opri asupra unei amfore romane de tip sac, utilizată în transportul uleiului de măsline (sec. III - IV p. Chr.). Reprezentanții instituției de cultură au precizat că amfora se află într-o stare foarte bună de conservare și a fost descoperită în timpul unor prospecțiuni submarine la marginea platoului continental în largul Mării Negre, la adâncimea de 126 m.

"Acest tip de amforă reprezintă o raritate pentru zona litoralului vest-pontic, foarte puține exemplare fiind descoperite până în prezent în formă întreagă", au explicat ei.

În afară de această amforă, mai putem aminti tezaurul monetar roman descoperit în timpul mutării unui gard de proprietate din comuna Amzacea. Tezaurul, păstrat inițial într-un vas (cană) datând din epoca romană timpurie, este format din 149 de denari romani republicani și imperiali (sec. III a. Chr. - I p. Chr.).

Îngroparea acestui tezaur, ca și a altor asemenea descoperiri din Dobrogea, pare a putea fi pusă pe seama raidurilor populațiilor nord-dunărene (ulterior expediției lui Tiberius M. F. Plautius Silvanus Aelianus desfășurată în vara anului 62 p. Chr. sau nu mult după aceea), evenimente petrecute în a doua jumătate a secolului I p. Chr., cu precădere în anii dinastiei Flaviilor. Respectivele raiduri par a fi străbătut spațiul dobrogean de la nord la sud, mai ales prin partea sa centrală. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4493 secunde