SOS Edificiul Roman cu Mozaic! Licitația pentru restaurare, anulată!

718
SOS Edificiul Roman cu Mozaic! Licitația pentru restaurare, anulată! - edificiulromancumozaic35-1561747781.jpg

Articole recomandate

Deși nu a mai fost reabilitat de ani buni și necesită ample lucrări de modernizare, vechiul Edificiu Roman cu Mozaic rezistă, cu chiu cu vai, în pofida trecerii timpului. Din păcate, zilele trec și nimeni nu se încumetă să le întindă colacul de salvare muzeografilor constănțeni. De partea cealaltă, vizitatorii asistă, cu uimire, la un tablou dezolant, în care un monument istoric reprezentativ pentru orașul nostru se macină încet-încet și cum covorul de mozaic se distruge și el, pentru că nimeni nu ia măsuri.
 
Mai mult decât atât, mozaicul este îmbibat de săruri și de tot felul de substanțe care au pătruns prin pereți, care au creat acolo o microfloră care, la rândul ei, distruge covorul. 
"Am intrat, după 15 ani, în edificiu și am fost șocată de ceea ce am văzut. Ne pierdem trecutul, istoria. De ce nu se dau bani pentru acest obiectiv? Nu este nimeni interesat să reabiliteze acest loc? Probabil că doar atunci când va avea loc vreun accident aici, autoritățile vor lua atitudine", și-a manifestat indignarea Ștefania M., turistă. 
La rândul său, Elisabeta T., sosită în vacanță pe litoral, ne-a declarat că a vizitat, mereu, cu mare plăcere edificiul, dar, de data aceasta, este extrem de dezamăgită de ce a găsit la fața locului. "Cred că strămoșii noștri s-ar zvârcoli în morminte dacă ar ști că munca lor asiduă, de a construi acest monument, se poate distruge oricând, și asta din cauza indiferenței", a spus bărbatul. 
Edificiul Roman cu Mozaic, datat în secolul III p.Chr., este unul dintre cele mai mari și mai importante monumente arheologice de acest fel, construit în perioada Imperiului Roman, în estul Europei. Descoperit în anul 1959, Edificiul a fost cercetat exhaustiv, după care a beneficiat de construirea unei clădiri de protecție. 


Clădirea nu a mai fost reabilitată de șase decenii


Din nefericire, această clădire nu a mai fost reabilitată în cele aproape șase decenii care au trecut de la acel moment. "Construcția a fost afectată de trecerea timpului și Consiliul Județean Constanța a inițiat un proiect cu finanțare europeană, intitulat «Restaurarea, conservarea, amenajarea și punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic». Contractul de finanțare pentru acest proiect a fost semnat în urmă cu un an, în ziua de 6 iunie 2018, de către reprezentanții autorităților locale și centrale, chiar în clădirea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Din nefericire, în ziua de 9 aprilie 2019, licitația pentru restaurarea, conservarea și punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic a fost anulată, întrucât nu a existat nici o firmă interesată să efectueze «Servicii de proiectare (PT+DDE), Servicii de asistență tehnică din partea proiectantului și Execuție lucrări», aferente proiectului «Restaurarea, conservarea, amenajarea și punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic». Deși acest contract s-a ridicat la suma de aproximativ zece milioane lei, suma respectivă nu a convins pe nimeni să se înscrie la licitație. Până va fi reluată licitația, Edificiul Roman cu Mozaic poate fi vizitat de către constănțeni și de către turiștii aflați în această perioadă pe litoralul românesc", a declarat pentru "Cuget Liber", directorul muzeului, cercetătorul științific Sorin Colesniuc.


Cum spuneam, monumentul a fost descoperit în anul 1959, în timpul unor lucrări desfășurate în Piața Ovidiu. Cert este că, în vremurile sale de glorie, edificiul reprezenta cea mai mare construcție de acest gen din întregul Imperiu Roman și servea ca punct de legătură între port și orașul antic, fiind locul în care se desfășurau activitățile de comerț și depozitare a mărfurilor. 


Monumentul a fost construit pe trei terase amenajate în faleză


Construit pe trei terase amenajate în faleză, Edificiul cu mozaic oferea, pe vremuri, o susținere puternică solului, protejând portul tomitan împotriva alunecărilor de teren inerente în această parte a peninsulei. În aceeași măsură, el oferea un spațiu generos activităților publice de natură economică, socială, culturală sau politică, prin marea sală cu mozaic pavimentar susținută de terasa superioară, sală care comunica, prin intrarea situată pe latura de NE, cu piața centrală a orașului vechi. Nivelurile inferioare, cel median și cel situat în apropierea cheurilor porului tomitan, sprijineau câte un șir de încăperi boltite, care au funcționat fie ca depozite portuare, fie ca spații de depozitare, dar și de comercializare a mărfurilor venite de pe mare. 
Specialiștii spun că acesta reprezintă o bijuterie arhitecturală a perioadei bizantine timpurii în vestul Pontului Euxin, mai ales că este bine cunoscut pentru somptuozitatea decorului său interior: pavaj mozaicat policrom întins pe toată suprafața sălii de pe terasa superioară, pereți placați cu marmură decorată variat. 


Din întreaga suprafață a mozaicului pavimentar s-au păstrat, însă, astăzi aproximativ 400 mp. Decorat cu motive geometrice complexe, mozaicul este opera unor artiști pricepuți, probabil meșteri itineranți care au executat o comandă deosebită la chemarea tomitanilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4996 secunde