Ce este bine să faceți în ziua Sfinților Petru și Pavel

273
Ce este bine să faceți în ziua Sfinților Petru și Pavel - ceestebine-1561747731.jpg

Articole de la același autor

Sâmbătă, 29 iunie, biserica ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. În calendarul popular, această sărbătoare are, însă, o semnificație aparte, fiind ținută nu o zi, ci trei, pentru ca recolta să nu fie compromisă de grindină sau de incendii, fenomene specifice acestei perioade a anului. 


Astfel, în tradiția populară, Sfântul Petru sau Sânpetru este cel care ține cheile Raiului și pe cele ale încăperilor și ale curții dumnezeiești. El este patronul agricultorilor și are în grijă ploaia și căldura. 


"Din acest motiv, dacă cineva îi nesocotește ziua prin lucrare, Sânpetru îi trimite peste semănături grindină, despre care se spune că este piatră adevărată, pe care sfântul o macină și o fierbe în cer, pentru a o mărunți. Când se aud tunete, se spune că Sfântul Petru macină piatra. Legat de acest aspect, se zice că până la Sânpetru nu este bine a se scutura merele din copac, pentru a nu cădea grindină mare cât aceste fructe. De asemenea, nici o femeie nu trebuie să mănânce mere până în această zi, fără a-i supăra pe cei răposați. După Sfântul Petru doar femeile tinere pot mânca mere, iar cele în vârstă trebuie să aștepte până la Sfântul Ilie, prăznuit pe 20 iulie", a declarat directorul Muzeului de Artă Populară din Constanța, Maria Magiru.
Pe vremuri, la această dată se împărțeau mere dulci sau acre, colaci și lumânări. La biserică, pe lângă aceste ofrande se ducea colivă și uneori se sfințea și mierea. Apoi, și data de 30 iunie este dedicată tot Sfântului Petru, pentru a nu cădea grindina și pentru ca lupii, patronați de acest mare apostol, să nu facă pagubă în vite.


De asemenea, ziua de 1 iulie este respectată de teama incendiilor care ar putea compromite recolta, mai ales că această zi este patronată de sfântul Ana-Foca, cel care poate usca sau arde recoltele. 


Ziua se ține și pentru a fi feriți de incendii tot timpul anului, dar și pentru ca șoarecii să nu roadă lucrurile din ladă. Tot în această zi se sărbătorește Cosmandinul (nume care provine de la sfinții doctori fără de arginți, Cosma și Damian), când nu se lucrează, pentru a beneficia de sănătate. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1183 secunde