Pif și-a făcut bagajele mulțumit

507
Duminică, 26 octombrie, și-a închis porțile cea de-a XVIII-a ediție a Salonului Internațional al Benzii Desenate Francofone, găzduit de Muzeul de Artă Constanța, eveniment care a avut ca temă "Pif în România". În ultima zi a manifestării, participanții au putut asista la o dezbatere publică pe tema "Generațiile Pif", moderată de romancierul Ion Manolescu, la care a participat și Mircea Arapu, colaborator român al revistei Pif Gadget, stabilit în Franța de ani buni.
În ciuda frigului și a umezelii de afară, s-a găsit un public destul de numeros care să guste anecdotele și aventurile povestite de cei care se află în spatele aventurilor de pe paginile revistelor de bandă desenată.
Ulterior, a avut loc festivitatea de decernare a premiilor pentru concursul de benzi desenate organizat cu ocazia acestei ediții a Salonului. Din păcate, la această festivitate nu au ajuns decât constănțenii. Juriul a fost prezidat de François Corteggiani, redactorul șef la revistei Pif, dar înmânarea distincțiilor i-a revenit, în mod inspirat, lui Dodo Niță, președintele Asociației Bedefililor din România, în ideea că acesta va pronunța numele românești ale câștigătorilor mai corect.
Oana Anghel, Alina Poiată și Delia Băluță au primit mențiuni, primele două fiind din Constanța, iar ultima din Pitești. Premiul pentru originalitate pentru bandă desenată în limba română i-a revenit lui Mihai Gălățan din Tulcea, iar pentru limba franceză lui Davit Iftimie din Constanța. Un premiu special a primit constănțeanul Jenny Stângaciu, care a avut ideea să folosească pentru planșa sa nu personajul Pif, ci marca. Juriul a apreciat originalitatea lucrării și a ținut în mod special să o premieze. Locurile I, II și III au revenit tot unor constănțeni: Cosmin Dan Popescu, Cristina Coman, respectiv lui Cristian Romeo Prandea. Marele premiu a fost dus acasă de Andreea Leoacă din Constanța. În sfârșit, Maria Părvănescu, de numai 10 ani, a primit premiul pentru cea mai tânără participantă la concurs. Paul Wasterlain, desenator și scenarist de bandă desenată pentru copii, a ținut să îi facă un cadou special, de aceea, pe o pagină albă a albumului BD pe care mica artistă l-a primit de Wasterlain, acesta a lăsat un desen făcut chiar la Salon. Lucrările premiate vor rămâne expuse la sediul Alianței Franceze Constanța din strada Mihail Kogălniceanu în cursul săptămânii viitoare.
Tot în cadrul acestei festivități, a fost premiat pentru întreaga operă Lucian Amarii (alias JUP), desenator și scenarist de bandă desenată. De asemenea, Aneta Pușcaș, director al Alianței Franceze Constanța a primit un premiu special pentru dăruirea cu care a participat la organizarea evenimentului, iar diplomatul francez Paul Lafonte a fost premiat pentru sprijinul acordat în decursul anilor la organizarea saloanelor de bandă desenată francofonă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7408 secunde