Modificările Legii Educației continuă

Politicienii au interdicție la conducerea universităților

311
Comisia de învățământ din Cameră a decis, la propunerea deputatului PDL Cătălin Croitoru, introducerea în proiectul Legii Educației a incompatibilității între funcția de rector și funcțiile de conducere din cadrul unui partid politic. Deputații din Comisie au adoptat mai multe modificări la articolul 194 din proiectul Educației, care reglementează condițiile de ocupare a funcțiilor de conducere din universități. Astfel, membrii forului au adoptat un nou alineat, potrivit căruia "funcția de rector este incompatibilă cu deținerea de funcții de conducere în cadrul unui partid politic, pe perioada exercitării mandatului".
Tot la propunerea lui Croitoru, deputații au stabilit la alineatul 1 al articolului 194 că, "după împlinirea vârstei de pensionare, ocuparea oricărei funcții de conducere din universitățile publice este interzisă". În textul inițial, interdicția viza funcțiile de conducere din universități, fără specificarea "publice".
De asemenea, s-a modificat alineatul 3 al aceluiași articol, stabilindu-se că "persoanele care ocupă o funcție de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcția de rector, pe perioada îndeplinirii mandatului". În textul Guvernului, alineatul viza doar funcțiile de demnitate publică, nu și pe cele "de conducere".
Problema incompatibilității funcției de rector cu cea de demnitate publică a iscat o dispută aprinsă între actualul ministru al Educației, Daniel Funeriu, și fostul ministru Ecaterina Andronescu, în prezent rector al Politehnicii și senator.

Greu de crezut: subvenții pentru cazarea studenților
Studenții care aleg o altă formă de cazare decât căminele instituțiilor de învățământ superior vor beneficia, potrivit unui amendament la proiectul Legii Educației, însușit de Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților, de subvenții pentru cazare.
La propunerea deputaților PDL, Comisia de învățământ a amendat, cu unanimitate de voturi, articolul 186 din proiectul Legii Educației, privitor la "Promovarea universității centrate pe student". Astfel, potrivit amendamentului, pe care Comisia și l-a însușit, "pot fi acordate subvenții pentru cazare și studenților care aleg altă formă de cazare decât căminele instituțiilor de învățământ superior".
Potrivit noii Legi a Educației, instituțiile de învățământ superior publice asigură, în limita resurselor financiare proprii alocate pentru efectuarea practicii comasate a studenților, pe perioada prevăzută în planurile de învățământ, cheltuielile de masă, cazare și transport, în situațiile în care practica se desfășoară în afara centrului universitar respectiv. Această prevedere a suscitat discuții aprinse în Comisie, fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu arătând că unele universități ar intra în faliment dacă ar plăti cazarea, transportul și masa studenților plecați în practică.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4857 secunde