Concurs Preafericitul Daniel, Patriarhul BOR, a contramandat vizita la Constanța

469

Articole de la același autor

Duminică, 2 noiembrie, va fi prezent la Constanța vicarul patriarhal Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, reprezentându-l pe Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia proclamării locale a trecerii în rândul sfinților a dobrogeanului Dionisie cel Smerit (Exiguul), un erudit și cucernic călugăr străromân. Invitația a fost adresată tuturor membrilor Sfântului Sinod al BOR.
Dionisie cel Smerit a fost canonizat anul acesta în ședința din 8 - 9 iulie al Sfântului Sinod al BOR, alături de Sfântului Ierarh Iachint de Vicina, primul Mitropolit al Țării Romanești (cu ziua de prăznuire la 28 octombrie), și a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, Domnitorul Țării Romanești, om de o profundă cultură isihastă al cărei rod este faimoasa operă teologică și etică "Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie" (cu ziua de prăznuire pe 26 septembrie). Sfântul Sinod a ales ca zi de prăznuire pentru sfântul dobrogean ziua de 1 septembrie, data de începere a anului liturgic bisericesc, având în vedere că este vorba de părintele calendarului creștin. Propunerea de canonizare a celor trei sfinți români a fost făcută în cadrul ședinței Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, care s-a desfășurat in data de 19 iunie a acestui an.
În calendarul eparhiei constănțene, Sf. Dionisie va fi prăznuit cu cruce roșie, adică sărbătoarea sa este obligatorie pentru toate bisericile de mir, pentru a se sublinia importanța pentru creștinismul dobrogean a acestui fiu al pământului nostru. Tot din același motiv, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a ținut să fie prezent în persoană la proclamarea canonizării sfântului, dar din cauza unei suprapuneri în program a fost nevoit să-l delege pe Preasfințitul Ciprian.
Celebrările legate de acest eveniment încep sâmbătă, 1 noiembrie, de la 19.30, cu o priveghere la Catedrala arhiepiscopală Sfinții Petru și Pavel. Duminică, 2 noiembrie, de la ora 9, va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească, urmând ca la ora 12.30 să fie lansate cărțile "Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel - Constanța (1883-2008)" (autori: Doina Păuleanu și Virgil Coman) și "Unirea Dobrogei cu România, omagiu la 130 de ani" (colectiv de autori). La Sfânta Liturghie arhierească sunt invitați preoți din toate parohiile orașului, alături de credincioșii lor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5642 secunde