Precolumbieni pe Noua Acropolă

444
Sâmbătă, 11 octombrie a avut loc, la Muzeul Național de Istorie și Arhe-ologie Constanța vernisajul expoziției America Precolumbiană organizat de filiala constănțeană a Asociației culturale Noua Acropolă.
Expoziția se axează în primul rând pe imagini și fotografii ale unor situri arheologice aparținând unei varietăți de culturi și civilizații mezoamericane, din sudul Statelor Unite, și până la incașii din Peru și Chile.
Aranjate aproximativ în ordine cronologică, imaginile sunt însoțite de explica-ții scurte și clare. Reproduceri ale unor obiecte aparținând acestor civilizații vin să întregească prezentarea.
În cadrul expoziției, care este deschisă până în 31 octombrie, vizitatorii pot găsi volumul "Calendarul Aztec", rodul muncii unei echipe de arheologi spanioli, membri ai Noii Acropole, și tradusă de "acropolitanii" din țara noastră. Tot în cadrul expoziției se pot obține informații despre viitoarele inițiative ale Noii Acropole în Constanța, pe durata anului în curs.
Asociația culturală Noua Acropolă a fost întemeiată în 1957 de către Jorje A. Livraga, un argentinian de origine italiană, membru de seamă al secției de tineret a Societății Teozofice din Argentina, care a fondat asociația la sugestia presedintelui Societății Teozofice din Adyar, Nilakanta Shri Ram.
De altfel, cele trei principii de bază ale Noii Acropole copiază aproape ad literam cele trei principii de bază ale Societății Teozofice, întemeiată de H. Blavatsky. În Franța și Belgia, Noua Acropolă a fost trecută de autorități pe lista sectelor, în 1995, respectiv în 1997. În 2005, însă, Noua Acropolă a fost retrasă, de pe această listă neagră, ce original fusese întocmită în urma panicii create de sinuciderea în masă a membrilor sectei "Ordinul Templului Solar" și cuprindea, fără discriminări, 172 de organizații mai mult sau mai puțin religioase.
În România, Noua Acropolă a apărut, imediat, în 1990, dar în Constanța, după cum ne-a declarat Adrian Tudose, filiala s-a înființat abia acum șase ani.
Fidelă intenției originale a fondatorului, de a urma modelul școlilor filosofice ale antichității, în special pitagorică și platonică, ea oferă publicului constănțean cursuri de filozofie cu un spectru foarte larg, de la "India milenară" la Egiptul antic, finanțându-și activitățile cu ajutorul unor sponsori privați.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6444 secunde