Începând de anul viitor,

Asigurarea locuințelor va fi obligatorie

438
Camera Deputaților a adoptat legea privind asigurarea obligatorie a locuințelor, prin care proprietarii trebuie să-și asigure imobilele împotriva dezastrelor naturale. Potrivit textului votat de către deputați, legea va intra în vigoare după 90 de zile de la adoptarea normelor de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.
În sensul proiectului de lege, prin dezastru natural se înțelege: cutremur de pământ, alunecări de teren sau inundații, dacă se manifestă ca fenomene naturale. Despăgubirile se vor acorda atât pentru daunele produse ca efect direct al producerii dezastrului natural, cât și pentru daunele apărute ca efect indirect, prin cauze generate de producerea dezastrului.
Sub incidența proiectului de lege nu intră anexele și dependințele care nu sunt legate structural de clădirea în care este situata locuința asigurată, și nici bunurile din interiorul locuinței.
Suma asigurată obligatoriu este echivalentul în lei a 20.000 de euro pentru fiecare locuință de tip A (construcție cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și chimic) și a 10.000 de euro, pentru fiecare locuință de tip B (construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și chimic).
În calitatea sa de asigurat, contractantul sau reprezentantul legal al acestuia, plătește echivalentul în lei a 20 de euro pentru locuințele de tip A si, respectiv, a 10 euro pentru locuințele de tip B, primă obligatorie anuală.
În cazul construcțiilor cu destinație de locuință aflate în coproprietate, se va încheia câte un singur contract de asigurare obligatorie, indiferent de numărul co-proprietarilor. În acest caz, se va plăti o singura prima obligatorie iar procentul din aceasta, datorat de fiecare persoana co-asigurată, se stabilește în raport de cota-parte din coproprietate care revine persoanei respective.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7588 secunde