Pregătiri pentru noul an școlar. Mii de manuale nici nu au fost încă elaborate

199
Pregătiri pentru noul an școlar. Mii de manuale nici nu au fost încă elaborate - fotofondpregatirianscolar-1563999882.jpg

Articole de la același autor

Șapte săptămâni ne mai despart de noul an școlar. Pentru unii pare mult, elevii ar spune că mai e puțin. În realitate, este foarte puțin având în vedere că mii de manuale nu au fost nici măcar elaborate. Așa că pentru mulți elevi, școala va începe fără manuale pe bănci.


Deși Ministerul Educației Naționale susține că o mare parte a manualelor școlare sunt deja în depozite. Astfel, 15.734.904 manuale școlare sunt necesare pentru clasele I-VII în anul școlar 2019 - 2020. Dintre acestea, 75,86% sunt asigurate prin contractele existente. Acestea au ajuns în școli sau în depozitele inspectoratelor școlare. Pentru 228.588 de manuale, adică 1,45%, au fost semnate acordurile cadru și vor ajunge în școli până la începutul anului școlar. În cazul a 21,66% se așteaptă o decizie a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, iar pentru alte 161.268 de manuale, adică 1,02%, nu au fost depuse oferte în perioada 2013-2019, dar nu au existat niciodată aceste manuale în sistemul de învățământ. Aceste manuale au fost încredințate Editurii Didactice și Pedagogice pentru elaborare.


La clasa întâi, de exemplu, pentru 1.287 de manuale se așteaptă încă soluționarea contestației. Pentru alte 13.282 de manuale nu au fost depuse oferte pentru că ele nu au existat niciodată în sistemul de învățământ. Ele vor fi concepute de Editura Didactică și Pedagogică. O situație asemănătoare este și la clasa a II-a, dar și la clasele a III-a, a IV-a, a V-a, a VI-a și a VII-a.
În ce privește manualele pentru clasele VIII - XII, acestea sunt asigurate în proporție de 100%. "Acestea au fost elaborate în baza programelor școlare vechi, urmând ca în anii școlari următori să fie înlocuite gradual, pe măsura implementării noului curriculum", explică reprezentanții Ministerului Educației Naționale.


Mii de manuale, contestate
Referitor la licitația deschisă în vederea asigurării manualelor școlare, în anul școlar 2019 - 2020, pentru învățământul preuniversitar s-au înscris 23 de ofertanți. Ulterior, în faza de evaluare a ofertei tehnice a proiectelor de manuale școlare au ajuns 176 de proiecte, aferente a 53 de locuri. Mai mult de jumătate din acestea sunt, în prezent, obiectul unor contestații și se așteaptă deciziile Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.


Soluțiile pe care le pronunță CNSC pot avea ca efect respingerea contestațiilor editurilor cu continuarea procedurii în vederea aprobării manualelor școlare sau reevaluarea proiectelor manualelor școlare contestate și întocmirea unui nou Raport al procedurii.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2967 secunde