Premiile Simpozionului Național de Lirică Japoneză

264
La finalul lunii septembrie, la Constanța a avut loc Simpozionul Național de Lirică Japoneză, organizat de Societatea de Haiku Constanța.
Evenimentul a reunit poeți români din țară și străinătate, care promovează lirica de inspirație japoneză de tip haiku, tanka, renku, tanrenga, haibun, etc. În cadrul simpozionului au avut loc recitaluri în lectura autorilor, comunicări, comentarii critice și estetice, prezentări de evenimente, lansări de carte și de reviste, recenzii, dezbateri asupra formei și fondului poeziei de tip nipon, un atelier de creație renku, precum și o lecție introductivă de limbă japoneză (Luiza Gâtan și Fănica Păun), prezentare de ikebana (Emilia Manole) și origami (Ioana Ghiban și Virginia Baltag), expoziție de fotografii (Mike Moise).
Anul acesta s-au împlinit 20 de ani de la înființarea Școlii Românești de Haiku, ocazie cu care Șerban Co-drin, membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR), filiala Dobrogea, a fost distins cu titlul de Mare Maestru Tanka, Renku, Haiku, pentru întocmirea antologiei "Stâlpi de felinar".
De asemenea, au primit diplome: Ion Codrescu, membru al URS, filiala Dobrogea, pentru fondarea Societății de Haiku și a revistei "Albatros", și pentru performanțele sale în domeniul haiku-haiga, lui Radu Patrichi, vicepreședinte al Societății de Haiku, pentru cele peste 14.000 mii de haikuuri scrise în 30 de ani, pentru lucrările sale de specialitate și pentru activitatea la "Albatros", Alexandrei Flora Munteanu, secretar al Societății de Haiku, pentru traducerea textelor din revista "Albatros, lui Eduard Țară (Iași), pentru cele 77 de premii obținute la concursuri naționale și internaționale, ultimul în Japonia. Totodată, au primit diplome mulți alți autori pentru creație meritorie în domeniul liricii nipone.
În cadrul simpozionului a avut loc și un concurs de haiku, jurizat de poeții Șerban Codrin (Slobozia), Clelia Ifrim și Florin Grigoriu (București). Premiul I i-a fost acordat lui Octavian Mareș (Bacău) pentru haikuul: "Lacul cu pește -/ undița bunicului / scoate un galoș".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 07 Octombrie 2010
Stire din Cultură-Educație : Spectacolele zilei de azi
Pagina a fost generata in 1.5763 secunde