"Bolnavul închipuit"

Prima boală cu simptome de bună dispoziție!

453
Prima boală cu simptome  de bună dispoziție! - bolnavinchipuit-1321191984.jpg
Limita dntre comedie și tragedie, umbra unui clișeu ce se conturează în ideea de materialism, iubiri și trăiri intense, acestea au fost ingredientele secrete ce au rafinat piesa de teatru "Bolnavul închipuit".

Sâmbătă seară, constănțenii au fost contagiați cu prima boală cu simptome de bună dispoziție ce a fost răspândită de Marian Ado-chiței, de pe scena Teatrului de Stat al Constanței.

"Bolnavul închipuit" este ultima creație a lui Moliére, în care a jucat însuși dramaturgul, până în ajunul morții. Deși piesa transmite un fantastic umor prin fiecare frază, conținutul ei ridică totuși o problemă destul de serioasă - suferința de o boală fictivă.

Personajul principal, Aragan, este un ipohondru dependent de medici și medicamente, convins în totalitate că suferă de o boală foarte gravă și se află în pragul morții. Un tată egoist, obsedat de control, și totodată un soț îndrăgostit lulea de o femeie usturător de profitoare, uită complet de fericirea singurului său copil. Astfel se face că, din dorința de a avea un doctor în familie, de a-i fi alături pentru a-l ajuta să treacă peste așa zisa boală, ajunge să își oblige fata la o căsătorie cu un pretins intelectual medic, deși aceasta este îndrăgostită de un alt bărbat.

Sora lui Aragan ajutată de Toinette, credincioasa servitoare care face și desface toate "ițele" din casă, pune la cale diverse vicleșuguri și chiar reușește să îl convingă pe tatăl bolnav să conștientizeze realitatea care se petrece în jurul lui.

Printr-o reușită prefăcătorie în care a simulat propria moarte, Aragan află că soția lui, cea care pretindea că îl iubește și căreia dorea să îi ofere întreaga lui avere, nu este decât o materialistă care abia aștepta să scape de el. Singura persoana care și-a dovedit iubirea și respectul față de tată a fost fiica lui.

Suspansul este cheia acestei interpretări, răsturnările de situație și imprevizibilul fiind o dovadă temeinică a acestuia.

Piesa este o incredibilă reprezentație modernă, din care nu lipsesc aluziile rafinate la adresa moralității unor doctori, a stării deficitare a sistemului medical, sau a titlurilor obținute fără merite.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4993 secunde