Sărbătoare la Constanța: 133 de ani de la unirea Dobrogei cu România

1151
Sărbătoare la Constanța: 133 de ani de la unirea Dobrogei cu România - ziuadobrogei-1321191819.jpg
Astăzi, 14 noiembrie, merită să ne reamintim că în urmă cu 133 de ani, Carol I dădea citire următoarei proclamații către dobrogeni: "Locuitori de orice naționalitate și religie, Dobrogea - vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân - de astăzi face parte din România. Voi de acum atârnați de un Stat unde nu voința arbitrară, ci numai legea dezbătută și încuviințată de națiune hotărăște și ocârmuiește. Cele mai sfinte și mai scumpe bunuri ale omenirii: viața, onoarea și proprietatea sunt puse sub scutul unei Constituții pe care ne-o râvnesc multe țări străine. Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre vor fi apărate de legile noastre și nimeni nu le va putea lovi, fără a-și primi legitima pedeapsă. Armata română, care intră în Dobrogea, nu are altă chemare decât a menține ordinea și, model de disciplină, de a ocroti pașnica voastră viețuire. Salutați dar cu iubire drapelul român, care va fi pentru voi drapelul libertății, dra-pelul dreptății și al păcii. În curând provincia voastră, pe cale consti-tuțională, va primi o organizațiune definitivă. Care va ține seama de trebuințele și moravurile voastre, care va așeza pe temelii statornice poziția voastră cetățenească. Iubiți țara la a cărei soartă este lipită de acum și soarta voastră".

Cu acest prilej, de la ora 17, în sala mică a Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanța, Asociația "De la Dunăre la Mare", în colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului, ASCOR Constanța, Casa de Cultură a Sindicatelor din Con-stanța, Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale și Muzeul de Artă Populară din Constanța, organizează simpozionul cu tema "14 noiembrie – Ziua Dobrogei; 133 de ani de la unirea cu România".

Programul debutează la ora 16:00 cu o slujbă de "Te, Deum" la biserica "Sfânta Treime" din parcul de la Casa de Cultură din Constanța, urmată de o depunere de coroane de flori la monumentul "Eroilor Independenței Dobrogei" din parcul de la Casa de Cultură din Constanța.

În cadrul simpozionului vor susține lucrări pe temele propuse Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepis-copul Tomisului, dr. Stoica Lascu, Facultatea de "Istorie și științe administrative" Constanța, dr. Maria Magiru, directorul Muzeului de Artă Populară din Constanța, dr. Virgil Coman, Șeful Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale, prof. univ. dr. Nechita Runcan, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă Constanța, Ovidiu Dunăreanu - prozator, publicist, literar, și Ionuț Druche - redactor coordonator al publicației "Lumină lină".

Simpozionul se va încheia printr-un moment de folclor dobrogean, în interpretarea artiștilor Marius Brutaru, Elena Marinuș și Marius Cristel Marin.

De asemenea, cu același prilej, Colegiul Național de Arte "Regina Maria" organizează, de la ora 18.00, în sala "Sergiu Celibidache", o manifestare cultural-artistică de-dicată aniversării a 133 de ani de la unirea Dobrogei cu România.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4174 secunde