Gata cu vacanța, înapoi în bănci!

Primul clopoțel pentru mandatul noului "general"

2254
40
Primul clopoțel pentru mandatul noului

Articole de la același autor

După trei luni de vară pe care le-a "topit" canicula în mod egal și pentru cei mici, dar și pentru cei mari care își leagă destinul de educație, în general, și de învățământ în mod special, de astăzi, în județul Constanța se întorc în bănci 112.000 de elevi, conform datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Constanța.

La capitolul noutăți, nu trebuie să uităm că anul școlar 2015-2016 începe în județul Constanța cu un nou inspector general, în persoana prof. Zoia Gabriela Bucovală, care, astăzi, va fi prezentă la festivitatea de deschidere de la Liceul Teoretic "Emil Racoviță" din Techirghiol.

Noul "general" va avea alături, teoretic, pentru următorii patru ani, o echipă de inspectori școlari care l-a avut ca "artizan" pe conf. univ. dr. Răducu Popescu, retras la catedra Facultății de Educație Fizică și Sport a Universității "Ovidius", după trei ani de mandat.

Cel mai probabil, dacă proiectul metodologiei de organizare a concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct nu va cunoaște multe modificări, tot de anul acesta vom putea scrie și despre prima promoție de după 2008 de manageri numiți prin concurs.

Poate cu puțin noroc, vom avea parte și de o conferință de presă la Inspectoratul Școlar Județean Constanța, pentru a putea afla dacă, așa cum declara inspectorul general din județul Bistrița, generațiile de elevi care intră acum în clasa a V-a și a IX-a vor avea parte de cu totul alte examene finale, prevăzute de Legea Educației naționale a se schimba din 2019.

În plan general, va fi primul an școlar când elevii claselor a XI-a și a XII-a vor beneficia de o subvenție din partea Ministerului Educației, în valoare de 55 lei, pentru decontarea manualelor școlare. De asemenea, noul an școlar 2015-2016 ar trebui să aducă și decontarea navetei profesorilor, mult-dezbătută în această vacanță de vară și pentru care sindicatele afirmă că s-au luptat din răsputeri.

Citiți și decupați!

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației, urmează 36 de săptămâni de cursuri, însumând 175 de zile lucrătoare pentru marea majoritate a elevilor, excepție făcând clasele terminale de liceu pentru care anul școlar este de 37 de săptămâni, din care durata cursurilor 33 de săptămâni, alte patru săptămâni fiind dedicate desfășurării examenului național de Bacalaureat.

Pentru clasa a VIII-a, cursurile vor dura 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată Eva-luării Naționale.

Așadar, începând de astăzi și până vineri, 18 decembrie, când începe vacanța de iarnă, intră în funcțiune un alt program de trezire, dar și de… timp liber. Clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar vor mai avea vacanță între 31 octombrie și 8 noiembrie.

Vacanța de iarnă este prevăzută, mai nou, conform ultimelor modificări, până duminică, 10 ianuarie, iar cursurile se vor desfășura până pe 5 februarie 2016, când vine vacanța intersemestrială.

Structura celui de-al doilea semestru se prezintă astfel: cursuri de luni, 15 februarie 2016, până vineri, 22 aprilie 2016, vacanță de primăvară de sâmbătă, 23 aprilie 2016, până marți, 3 mai 2016. Cursurile se vor desfășura de miercuri, 4 mai 2016, până vineri, 24 iunie 2016.

Vacanța de vară va începe sâmbătă, 25 iunie 2016, și se va încheia duminică, 11 septembrie 2016.

Celebra de-acum "Școală Altfel" va rămâne în aceeași perioadă, respectiv 18-22 aprilie 2016.

Tezele din semestrul I al anului școlar 2015-2016 se susțin, de regulă, până la data de 11 decembrie 2015, iar cele din semestrul al II-lea până la data de 20 mai 2016. 

Comentează știrea

40 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 
participarea la festivitati
13 septembrie 2015
fanfaronada

...si asta cu participarea inspectorilor, demnitarilor, primarilor la festivitati e cam trasa de par. O fanfaronada, ca de fapt nu le pasa lor prea tare nici de elevi, nici de parinti, nici de scoli. Ne lasati?? Schimba structura anului scolar si gata, si-au luat mainile de pe scoli.

cadru didactic
13 septembrie 2015
schimbari, schimbari

Iar se schimba Legea educatiei! Tineti-va bine, ca ne asteapta schimbari mari! Pe ici pe colo, in locurile esentiale, dar ramane cam aceeasi.

observator
14 septembrie 2015
diplome de bac

Da, asa este, fiecare ministru vrea sa ramana in istorie cu o schimbare majora a legii educatiei, dar nu de fiecare data ea se dovedeste a fi si benefica ptr. elevi. Asa ajungem sa avem multi absolventi, dar putini cu diploma de bacalaureat.

Răspuns la: schimbari, schimbari
Adăugat de : cadru didactic, 13 septembrie 2015
Iar se schimba Legea educatiei! Tineti-va bine, ca ne asteapta schimbari mari! Pe ici pe colo, in locurile esentiale, dar ramane cam aceeasi.
zoro
14 septembrie 2015
mare vedeta

Mă durea de această ființă, noul general, de nu mai puteam, bina ca s-a scris iar ceva despre ea. Spuneți despre copii, despre condițiile în care vor începe, despre emoția primei zile școală pt boboci, lucruri mai de sentiment, nu ca îi suna clopoțelul acelei frumuseti, ca nu cred ca interesează pe cineva de câte ori i-a sunat ei clopoțelul. Se vede astfel ca va arde grijă mai mult de mândră doamnă decât de emoția elevilor, trist și păcat. Prima zi de școală înseamnă un nou început pt cei mici, pt combinatorii ăștia este o zi ca oricare altă, nici nu trebuie sa-i mai băgați în seamă. Chiar mă așteptam la un reportaj cu pregătirea unui boboc, cu flori luate, cu emotii, etc, în schimb citesc despre un personaj insipid, fără sare și piper. Hai pa, ca trebuie să pregătesc copilul de școală !

Anul scolar 2015/2016
14 septembrie 2015
Sa vezi acum !

Sa vezi acum cum vin parintii cu flori, cu bomboane, cu parfumuri si apoi se duc la presa, la tv, si dau cu benga ca li s-a cerut, ca li s-a impus, rusinicaaaa, doar pentru unii/unele. Succes tuturor copiilor constanteni in noul an scolar 2015/2016 !

burse de merit si performante
14 septembrie 2015
elevi si profesori coordonatori

Scrieti d-an Simona Anghel despre elevii si liceele unde vor fi elevi merituosi. acum se va vedea cu adevarat cati profesori si-au dat interesul si au indrumat elevii in pregatirea lor. este perioada cand se fac dosarele si sa aflam care sunt liceele , elevii si profesorii care au muncit cu adevarat. multumim ptr articolele realizate. un an cu spor sa avem.

asteptari
14 septembrie 2015
pentru cine bat clopotele?

Asteptam cu nerabdare conferinta de presa a d-nei Bucovala, sa ne spuna si noua ceva pertinent despre acest an scolar, adica ce se intampla cu directorii incompetenti...dar ceva corect, nu apa de ploaie....Sau e prea tarziu acum, ca a-nceput scoala? Never say 'never'!

cititor
14 septembrie 2015
Noroc ca nu doare

te-au gasit sentimentalismele acum. dc pe tine nu te intereseaza decat emotii si flori pe noi chiar ne intereseaza ca uite se anunta noi modificari ptr copiii nostri care sunt ca niste cobai ptr hotii de la Bucuresti

Răspuns la: mare vedeta
Adăugat de : zoro, 14 septembrie 2015
Mă durea de această ființă, noul general, de nu mai puteam, bina ca s-a scris iar ceva despre ea. Spuneți despre copii, despre condițiile în...
Cititorul vesel
14 septembrie 2015
Frumusica

La cat a platit postul merita sa fie si ea hahaha in seama! Caracter zero ,rautate si frustare plus infinit

parinti
14 septembrie 2015
haos

Ne zapacesc pe toti cu schimbarile astea care apar asa, din neant. Nu mai stim nici noi ce sa le spunem copiilor, vor da examen, ce fel de examen? Au carti, le platim sau nu? Cum se intra la liceu..? Cum se face media de admitere?T otul e nesigur, evaziv, apar legi, hotarari, ordonante, de nu mai stie omul unde sa se uite, ca unele se schimba peste noapte.

Răspuns la: Noroc ca nu doare
Adăugat de : cititor, 14 septembrie 2015
te-au gasit sentimentalismele acum. dc pe tine nu te intereseaza decat emotii si flori pe noi chiar ne intereseaza ca uite se anunta noi modificari...
40 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4418 secunde