Primul episcop al Tomisului, pomenit la mânăstirea din 23 August

956
2
Primul episcop al Tomisului, pomenit la mânăstirea din 23 August - primulepiscop-1484927137.jpg

Articole de la același autor

Pe 25 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Ierarh Bretanion, primul episcop atestat al Tomisului. Cu acest prilej, duminică, 22 ianuarie, începând cu ora 8.45, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea "Sf. Ierarhi Nicolae și Bretanion", de lângă localitatea 23 August, care-și serbează unul dintre hramuri.

Născut în Capadocia, posibil ucenic al Sfântului Vasile cel Mare, Bretanion (Vretanion) a fost numit episcop al Tomisului în jurul anului 360. Dintr-o mărturie a istoricului bisericesc Sozomen se cunoaște un episod din care reiese bărbăția și înțelepciunea sa.

A avut un rol important și în redactarea și trimiterea documentelor cu privire la transferarea moaștelor Sfântului Sava Gotul în Capadocia, la cererea Sfântului Vasile cel Mare.

Sf. Bretanion a condus Biserica Tomisului până aproape de anul 381, când s-a mutat către Domnul, în ziua de 25 ianuarie. Chipul sfântului este pictat în catedrala arhiepiscopală "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Constanța. 

Comentează știrea

Harul predicii episcoale sau...
21 ianuarie 2017
... sfânta iertăciune de drogul bețiviei

"Avem martori pentru aceasta. Dar limonada aceasta cuprindea ceva… avea ceva necurat. De aceea, el (n.r. preotul Valeriu Roman) este omul cuminte pe care nu l-a văzut niciodată cineva clătinându-se decât atunci când cineva i-a pus un gând rău. Dar Dumnezeu l-a apărat (n.r. pe preotul Valeriu Roman) și a mers cu el (n.r. cu preotul Valeriu Roman) și iată, este omul integru, omul bun care trebuie să rămână lângă noi. Dumnezeu i-a iertat pe tâlhari (!), pe desfrânate (!!) și pe toți ucigașii (!!!). Oare noi să nu iertăm o greșeală făcută prin altcineva care a fost pusă pe seama unui om? De aceea, vă întreb pe dumneavoastră și cred că sunteți de acord că oricine trebuie așezat unde îi este locul (n.r. pe fundal se aud aplauze, iar preotul Valeriu Roman face o plecăciune)", a mai spus Înaltpreasfințitul Teodosie. (Translate din Ziua de Constanța - 21.01.2017)

Gigi
22 ianuarie 2017
Trist . Prea trist !

Manastirea asta a fost intemeiata de catre unul Macarie preaiubitul Spagoveanului si al Tanasescului . Adica , la 23 de ani , acest Macarie a fost uns staret la manastirea de la 23 August si a facut bani atat pentru Spagoveanul cat si pentru el cumparandu-si apartamente , inclusiv in Bucuresti ... Problema este ca individul a fost dovedit ca homosexual si pedofil , dar mai mult , purtator de SIDA ...

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 16 Aprilie 2016
Stire din Cultură-Educație : Slujbele religioase din week-end
Sâmbătă, 11 Octombrie 2014
Stire din Cultură-Educație : Procesiune religioasă la Năvodari
Pagina a fost generata in 0.4324 secunde