Profesori plătiți cu 3.400 lei ca să învețe carte

1746
Profesori plătiți cu 3.400 lei ca să învețe carte - 0b7c27c21d90e21768384221e071aa48.jpg
Ieri, la Universitatea "Andrei Șaguna" din Constanța, a avut loc lansarea proiectului european "Formarea continuă a profesorilor de Matematică și Științe economice în societatea cunoașterii".
Proiectul are ca obiectiv formarea a 5.100 de profesori care predau în școlile și liceele din Dobrogea și Moldova. "Proiectul se întinde pe o perioadă de 30 de luni, deci avem de lucru până în 2013. Suntem implicați în această activitate 44 de oameni, constituiți în cinci echipe. Ni se vor alătura alte 100 de persoane – formatorii, pe care o să îi instruim începând cu luna noiembrie, la sediul universității. Echipa de experți în educație va fi formată din profesori de la Universitatea «Andrei Șaguna» și profesori de la Universitatea «Petre Andrei» din Iași. Proiectul se întinde pe 12 județe și cuprinde cele două regiuni: Sud-Est și Nord-Est", a declarat, pentru "Cuget Liber", conf. univ. dr. Gabriela Munteanu, manager de proiect și prorector la Universitatea "Andrei Șaguna".
Înscrierile pentru profesorii care vor să se implice în calitate de formatori încep de la 1 martie, iar mai multe informații cu privire la criteriile și metodologia de selecție pot fi găsite pe site-ul proiectului www.proiecteuropean.andrei saguna.ro.

"Șase profesori vor fi din Constanța, sigur!"
Până la finalul lunii martie, 100 de cadre didactice din învățământul preuniversitar, din județele Constanța, Tulcea, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Vaslui, Iași, Botoșani, Bacău, Neamț și Suceava, vor fi selec-tate și angajate de Universitatea "Andrei Șaguna".
Timp de un an și jumătate, cei 100 de profesori vor fi salarizați cu câte 3.400 lei pe lună și dotați cu laptopuri pentru a beneficia de toate condițiile necesare unei dezvoltări profesionale eficiente. "Acest salariu va continua și în etapa de masă. El este suplimentar salariului normal de la catedră. (…) Șase profesori vor fi din Constanța, sigur!", a adăugat prof. univ. dr. Aurel Papari, rectorul Universității "Andrei Șaguna". În etapa următoare, ei vor deveni, la rândul lor, formatori, instruind alți 5.000 de profesori din județele respective. Toți profesorii instruiți vor primi atestate de formare continuă, acreditată de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, purtătoare a 50 de credite profesionale transferabile.

Buget de peste patru miliarde de lei
Concomitent cu acest proiect, la Universitatea "Andrei Șaguna", va fi creat un Centru virtual de resurse la nivel național, dezvoltat online, care va permite colaborarea tuturor cadrelor didactice din grupul țintă, atât în timpul proiectului, cât și după finalizarea lui, obiectivul fiind acela al formării continue. De asemenea, cele două conferințe naționale planificate pe durata proiectului vor fi urmate de altele, desfășurate anual. La finalul fiecărei conferințe, vor fi elaborate ghiduri de bune practici în formarea profesorilor de matematică și științe economice.
Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013 (POSDRU). Finanțarea de 18.419.186 lei va fi utilizată pentru a lărgi competențele profesorilor de matematică și științe economice, astfel încât aceștia să poată elabora și implementa, în școlile în care predau, modele de curriculum adaptate atât necesităților diferențiate ale elevilor, cât și exigențelor societății contemporane.
Printre cei prezenți la eveniment, s-au numărat: Alice An-dreescu - inspectorul general al Inspectoratului Școlar Constanța, Ioana Purcărea - liderul sindical al salariaților din învățământul preuniversitar, Aidun Curt-Mola - subprefectul Constanței, Mariana Gâju - primarul comunei Cumpăna și Aledin Amet – deputat în Parlamentul României.
Nicoleta BUJOR

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 09 Februarie 2011
Stire din Cultură-Educație : Rectorii constănțeni, luați la puricat
Pagina a fost generata in 1.5454 secunde