Profesorii pensionari, în vizorul guvernanților. "Vor lovi și mai mult în învățământ"

2288
Profesorii pensionari, în vizorul guvernanților.

Articole de la același autor

De câteva zile, se tot vorbește de faptul că profesorii pensionari ar putea fi obligați să aleagă între pensie sau salariu, dacă vor să mai predea în școlile de stat și au pensii care depășesc salariul minim brut.  Deocamdată, toate aceste măsuri sunt stipulate într-un proiect de lege pregătit de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, nu este o decizie definitivă. Aceasta a precizat că la acest moment, la nivelul întregii țări, 5.428 de norme au fost ocupate cu personal didactic calificat pensionat, încadrat în regim de plata cu ora.


Pe plan local, a declarat șeful Inspectoratului Școlar, Sorin Mihai, în județul Constanța sunt aproximativ 275 de cadre didactice care se încadrează în situația expusă. "În prezent, așteptăm să vedem care vor fi prevederile legislative pentru a putea emite un punct de vedere", a precizat inspectorul. Pentru că aceste măsuri ar putea genera o mulțime de schimbări, am vrut să aflăm care este părerea cadrelor didactice care predau la diferite unități de învățământ. 


Directorul Colegiului Național "Mircea cel Bătrân", Vasile Nicoară spune că nu știe ce se urmărește prin această decizie, decât că vor lovi și mai mult în învățământ, pentru că în acest fel vor crește cheltuielile, întrucât profesorii pensionari care predau la plata cu ora nu încasează sume foarte mari. "Totuși, nu cred că se va ajunge la așa ceva, pentru că se va crea o criză majoră în sistem și calitativă, și cantitativă. Spre exemplu, noi avem șapte pensionari, iar unii sunt plătiți pentru 2-3 ore, dar vin pentru 10-12 ore, fac activități suplimentare, sunt oameni dedicați. Această situație nu este decât o tatonare a domeniului, pentru că prezintă interes în această perioadă", a subliniat el. 




Profesorii rămân în sistem, la cerere


La rândul său, Sorina Eftimi, director la Colegiul Național de Arte  "Regina Maria" a declarat că, la acest moment, legislația permite ca profesorii pensionari să profeseze până la vârsta de 68 de ani. "Pentru unii este mult, conștientizează acest lucru și se retrag atunci când ajung  în pragul vârstei de pensionare. Alții, mai dedicați, rămân încă trei ani în sistem, la cerere. De asemenea, există și cazuri mai deosebite, ale unor instituții de învățământ care nu pot acoperi normele de predare cu personal activ, din lipsă de profesori specializați. Atunci se apelează la profesorii pensionați. Ceea ce mă deranjează este ideea de a alege modul de remunerare a activității: pensie sau salariu. Consider că pensia este recompensa legală pentru cei minimum 45 de ani petrecuți la catedră, salariul este plata orelor pe care le susține cadrul didactic într-o lună,18- 20. Persoane integre, respectabile, dedicate muncii pe care o prestează", a adăugat cadrul didactic.


Prof. Mădălina Belcin predă de foarte mulți ani la Colegiul Național Pedagogic "Constantin Brătescu". Dascălul consideră că profesorii pensionari, care lucrează în învățământul de stat se află în următoarele situații: fie suplinesc profesori care sunt în concediu medical sau în concediu fără plată, fie au ore la plata cu ora. "Expertiza domniilor lor este folositoare atât elevilor și părinților, cât și profesorilor mai tineri, pentru care aceștia devin mentori. Experiența de viață și experiența profesională a profesorilor pensionari ne folosește tuturor. De asemenea, sumele cumulate nu cred că sunt atât de mari, încât să destabilizeze bugetul. În instituția unde îmi desfășor activitatea sunt încadrați profesori pensionari, care au generozitatea să împărtășească din secretele meseriei de dascăl cu cei mai tineri ca ei. Sunt foarte apreciați și respectați de către  elevi și colegi", a completat prof. Belcin.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4505 secunde