În atenția cadrelor didactice constănțene

Proiect pilot pentru soluționarea problemelor romilor

748
Institutul Intercultural Timișoara lansează proiectul pilot "Elevii propun soluții la problemele romilor", program care se adresează elevilor din clasele a VII-a – a XI-a și la care pot participa și cadrele didactice constănțene.
Concret, echipe de câte două cadre didactice (un profesor diriginte și un alt profesor, de exemplu, de cultură civică, consilier școlar, sau responsabil cu activități educative) din școli situate în localități în care există comunități de romi vor fi selectate și vor parcurge un proces structurat în trei etape.
În prima fază, respectiv intervalul 24-26 februarie, vor participa la un curs de formare la București, cu formatori din România și SUA.
În lunile martie, aprilie, mai, vor participa la activități cu o clasă de elevi, monitorizate prin internet, constând în: analiza problemelor cu care se confruntă comunitatea de romi locală, identificarea unei probleme care să fie studiată în profunzime, analiza soluțiilor posibile la problema identificată, formularea unei politici publice care ar putea soluționa problema, elaborarea unui plan de acțiune vizând influențarea autorităților pentru adoptarea politicii publice propuse de elevi, organizarea la nivel local a unui eveniment public, pentru prezentarea propunerii elevilor, dar mai ales reflectarea asupra a ceea ce au învățat elevii din parcurgerea etapelor menționate.
La sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie, la București, la Palatul Parlamentului, se va desfășura o prezentare publică a proiectelor, de către o echipă formată din patru elevi, cele două cadre didactice și un reprezentant al conducerii școlii.
Ultima etapă este programată pentru luna iunie a acestui an, când va avea loc o evaluare online a programului.
Precizăm că Institutul Intercultural Timișoara asigură costurile pentru participarea la curs și la prezentarea finală, platforma pentru monitorizarea activităților, consultanță pentru cadrele didactice pe parcursul realizării activităților cu elevii, precum și premii pentru școlile cu cele mai bune proiecte.
Activitățile fac parte din Programul Internațional CIVITAS, fapt ce va fi menționat și pe certificatele ce vor fi înmânate tuturor cadrelor didactice care finalizează întregul proces. Trei dintre echipele implicate vor fi invitate să facă o prezentare în cadrul Congresului Mondial de Educație Civică ce va fi organizat la București în luna octombrie 2011 de Institutul Intercultural Timișoara împreună cu Centrul de Educație Civică din SUA.
Cadrele didactice interesate să participe pot transmite până în data de 10 februarie, la adresa [email protected] informațiile solicitate de organizator și care se găsesc pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Constanța la adresa http://www.isjcta.ro/smf/index.php?topic=9096.0.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 29 Ianuarie 2011
Stire din Cultură-Educație : Portal pentru studenții constănțeni
Sâmbătă, 29 Ianuarie 2011
Stire din Cultură-Educație : Nu toți elevii au intrat în vacanță
Pagina a fost generata in 1.4575 secunde