Război la Inspectoratul Școlar, din pricina salariilor de mizerie

1007
Război la Inspectoratul Școlar, din pricina salariilor de mizerie - d088a8603d2de29a789e455db1b76a05.jpg
Prof. Ioana Purcărea, președintele Sindicatului Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar a declarat, în conferința de presă de ieri, că este foarte revoltată de viitorul învățământului românesc, așa cum se prefigurează din noua Lege a Educației Naționale.

Eșecul protestelor = desființarea muncii sindicale
După ce a trecut în revistă, punctual, toate capitolele care urmează să facă obiectul unei inițiative legislative din partea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, liderul constănțean nu a ezitat să afirme că a constatat o apatie generală, o sărăcie totală în rândul colegilor de la catedră: "Dar, dacă în urma sondajelor de opinie cu privire la o grevă generală, vom constata că nu ni se alătură, atunci să mă scuzați, dar ne merităm soarta. Iar un eșec al protestelor în acest moment de criză profundă ar conduce la desființarea muncii sindicale din România. Dacă vom sta cu mâinile în sân, repet, ne merităm soarta".
În a doua parte a întâlnirii cu presa, aveam să aflăm că din cei 8.000 de membri de sindicat constănțeni care au dat în judecată școlile pentru neaplicarea prevederilor Legii 221/2008, 95% și-au câștigat dreptul în instanță. "Din păcate, în comisia paritară pe care am avut-o la Inspectoratul Școlar Județean Constanța, zilele trecute, contabilitatea refuză cu înverșunare să semneze noile state de plată. Ba chiar un director de la Hârșova a fost avertizat că nu i se vor semna statele cu noile salarii", a declarat Ioana Purcărea.
Cu toate că de la minister s-ar părea că s-a spus că nu se vor semna majorări de salarii pe Legea 221, marea majoritate a directorilor din unități școlare din Botoșani, Suceava și Giurgiu au reîncadrat profesorii pe Legea 221.
Reamintim că această lege privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor a fost valabilă aproape două luni, timp în care ar fi trebuit să își producă efectele. Cum în toamna anului 2008, s-a produs o majorare cu circa 13 procente, atunci ar însemna că pentru perioada în care Legea 221/2008 a funcționat ca atare, fără modificări, profesorii ar trebui să primească o diferență de până în 50% din salariile majorate, mai exact 37,6 %.

Și procesele din învățământ se înmulțesc
Prof. Mitică Iosif, vicepreședintele sindicatului constănțean, a declarat că la cele 400 de dosare aflate pe rol ale profesorilor de la Mangalia care sunt obligați de Primărie să returneze contravaloarea tichetelor cadou din 2008 și 2009, se adaugă noi spețe de la Poarta Albă, Năvodari și Cernavodă: "Mai avem procese pe Legea 128 cu privire la deconturi, care este foarte clară cu privire la acordarea sumelor necesare deplasării la și de la unitatea de învățământ".
De asemenea, au mai intervenit procese legate de încadrarea personalului didactic, în special a cadrelor care au absolvit Institutul Pedagogic, au urmat apoi cursurile de trei ani ale colegiilor de institutori și care ar trebui încadrate ca profe-sor pentru învățământul preșcolar și primar.
Cât despre mult trâmbițata mărire cu 15%, din luna februarie, a salariilor din fonduri publice reglementată de Legea 285/2010, prof. Iosif a explicat că în urma aplicării formulei existente în Normele metodologice stipulate de ordinul comun al ministrului Finanțelor și al ministrului Muncii mărirea este puțin peste 11%. "Ceea ce înseamnă rata inflației pe anul 2010 și acel al 13-lea salariu care nu se mai acordă. Mă îndoiesc că în aceste condiții de umilință a profesorilor li se mai poate cere performanță".

Apelul sindicatului la directori
În final, prof. Purcărea a adresat o rugăminte directorilor: "Marea majoritate a directorilor de unități școlare s-au înscris pe tabele pentru a obține venituri majorate de Legea 221, după care tot dumnealor au făcut recursuri. Am avut recursuri de ordinul sutelor din partea directorilor și, bineînțeles, a primarilor. Îi rugăm să nu uite că fiecare funcție este pasageră, de aceea să se gândească bine atunci când primesc un telefon sau sunt amenințați. Directorii ar trebui să fie alături de oamenii lor, cu care fac performanță. Măcar moral, dacă nu legal".
De asemenea, prof. Iosif a mai precizat: "Interesant este că, pe Legea 221, anul trecut, ISJ a reușit să obțină din partea instanțelor excluderea ca parte procesuală, ceea ce înseamnă că procesul s-a îndreptat către ordonatorul de credit - directori, consilii locale, primari. Și totuși, când s-a pus problema recursurilor, nimic scris, totul verbal, a venit din partea ISJ".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0506 secunde