Reacții la prevederile noului ROFUIP. "Nici comuniștii nu erau așa silitori în distrugerea învățământului"

804

Articole de la același autor

Zilele acestea, atenția comunității din sistemul educațional românesc (și nu numai) este îndreptată către noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) ce urmează a fi publicat în Monitorul Oficial, deci să devină literă de lege, începând cu data de 1 septembrie 2022.

Comparativ cu actualul regulament (în vigoare până la data de 31 august 2022), elementele de noutate incluse în noul act normativ constau, în primul rând, în compatibilizarea prevederilor ROFUIP cu structura anului școlar, respectiv cu alternanța celor cinci module.

Este reglementată utilizarea catalogului electronic, pentru început, în unități-pilot, iar în ceea ce privește numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, acesta este stabilit de către cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ. Cât privește modul de încheiere a situațiilor școlare: la fiecare disciplină se încheie anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar.

Două reglementări sunt puternic comentate în mediile sociale: cea privind eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.

De asemenea, au fost eliminate orice dispoziții/trimiteri care dau posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor.

Evident că reacțiile nu au întârziat să apară, imediat după publicarea modificărilor, chiar înainte de apariția în Monitorul Oficial. Și, oricât ar fi de blamat reculul societății românești vizavi de noile norme, schimbările par totuși să fie îndreptate spre o relaxare a sistemului educațional.

Sau cel puțin așa opinează unul dintre profesori revoltați: „Asta da frământare. Că elevul poate face orice și termină liceul nu vă miră? Că o să aibă o medie la sfârșitul anului? Care teze, verificări? Nimic. Să termine toți. Dacăw tot e constituțional, de ce dracului să-i mai asculți, verifici, să dai note, că oricum trebuie să-i treci la sfârșit. Nici comuniștii nu erau așa tâmpiți și silitori în distrugerea învățământului”.

În aceeași notă resemnată, un alt cadru didactic este de părere că părinții iau decizii pentru învățământ „după principiul «să nu stresăm copiii», ăsta este rezultatul. La protestele și nemulțumirile părinților s-a cedat de prea multe ori. Până nu se vor institui reguli clare și respectarea lor de către toți copiii, nu se va realiza nimic deosebit. Cei muncitori vor reuși, lichelele vor comenta, vor critica, vor blama și tot așa. Nu există disciplină fără reguli, nu există rezultate fără muncă, nu este școala responsabilă de eșecul multora, ci familia”.

La propunerea de demitere a directorilor care nu își fac treaba, un manager de grădiniță a replicat „numai să li se acorde și fonduri directorilor. Să fie și lăsați să își facă treaba, fără presiuni de tot soiul, să lase și să facă angajări când e necesar - de la profesori de sprijin, plata suplinitorilor, personal nedidactic - greu la grădiniță fără ajutoare pentru educatoarele care au de îngrijit singure 20-30 copii de grupă mică... Câte femei pot să ducă la baie, să supravegheze, să hrănească, să îmbrățișeze și să organizeze activități distractive cu 20-30 copii de 3-6 ani??? Se plâng într-o veselie mămicile cu un singur copil sau cu doi, dar educatoarei îi sar în cap dacă ridică cumva tonul sau nu acordă simultan atenție tuturor...”.

Rămâne de văzut cu ce alte prevederi suplimentare va apărea acest ROFUIP în Monitorul Oficial.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9703 secunde