Reintroducerea cotizației pe ștat i-a pus ANI pe urme

284

Ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, că a fost anunțat de ANI că s-a declanșat o procedură de evaluare în cazul lui, privind un posibil conflict de interese, fiind invitat să se prezinte la sediul instituției luni, la ora 12.00.
Liviu Pop a declarat că a fost înștiințat telefonic, marți, de către Agenția Națională de Integritate (ANI), că s-a declanșat o procedură de evaluare privind nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese în perioada exercitării funcției de demnitar public.
Surse oficiale au declarat că Liviu Pop a luat decizia de a se prezenta la ANI, iar verificarea sa este în legătură cu decizia de reținere a cotizațiilor sindicale direct din salariile membrilor de sindicat din educație. O astfel de decizie a existat anterior preluării portofoliului Educației de către Daniel Funeriu, predecesorul lui Liviu Pop, care a decis revocarea ei, plata cotizațiilor fiind făcută de fiecare membru de sindicat în parte, nu direct din salariu.
Revenirea la decizia anterioară ca urmare a demersului lui Liviu Pop, care a fost lider sindical, ar intra în sfera conflictului de interese, spun sursele citate.

Potrivit articolului 253, indice 1, din Codul penal, fapta funcționarului public care, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, îndeplinește un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un fost material pentru sine, soțul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la șase luni la cinci ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică pe durata maximă.
Liviu Pop a fost, începând cu luna ianuarie 2004, președinte al Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș. În decembrie 2007, Liviu Pop a devenit secretar general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.
Pop susține că la numirea în funcția de ministru delegat pentru Dialog Social s-a suspendat din toate funcțiile sindicale.
Potrivit Ordinului 4576 din 11 iulie 2011, semnat de ministrul Educației din acea perioadă, Daniel Funeriu, cadrele didactice își primesc în mână salariul întreg, plata cotizațiilor sindicale făcându-se prin alte mijloace decât direct pe statul de plată.
În 21 decembrie 2011, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația "Spiru Haret" și Federația Educației Naționale au dat în judecată Ministerul Educației, Ministerul Administrației și Internelor și Ministerul Finanțelor, cerând Curții de Apel București să le oblige să modifice Ordinul comun privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal în învățământul preuniversitar de stat.
În februarie, Curtea de Apel București a respins cererea federațiilor sindicale de suspendare a ordinului. Ulterior, în 4 mai, Curtea de Apel București a respins cererea de anulare parțială a Ordinului comun nr. 4576/11.07.2011/ 230/18.10.2011/ 2445/15.09.2011, respectiv a Anexei nr. 2 și a Anexei nr. 4, ca fiind neîntemeiată. Totodată, instanța a respins cererea de obligare a celor trei ministere la modificarea și completare ordinului comun. Decizia poate fi atacată cu recurs.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0943 secunde