Prof. dr. Anca Evelina Cîrligeanu:

"Relația dintre educație și bunăstare se află într-un grav impas!"

2595
35

Articole de la același autor

Titular al catedrei de limba română a Colegiului Național "Mircea cel Bătrân" de aproape 16 ani, prof. dr. Anca Evelina Cîrligeanu face parte din categoria dascălilor care mai cred cu tărie în potențialul generației "Iphone", dar mai ales în puterea civilizatoare a lecturii.


- Cum a apărut "Conspirația lecturii"?
- Clubul de lectură al Colegiului "Mircea" s-a născut din inițiativa a două cititoare pasionate, Ioana Oprea și Alexandra Mișcă, pe atunci eleve în clasa a X-a, azi proaspăt absolvente. L-am numit "Conspirația culturii" fiindcă, într-adevăr, întâlnirile noastre duminicale, "ca la biserică", după cum se amuzau să constate membrii clubului, par atipice și împotriva curentului general de a petrece weekend-ul la mall. 


Grupul nostru, care cuprinde câteva zeci de membri, e deschis, în continuă prefacere, cu o structură modulară flexibilă. Descrise în câteva cuvinte, întâlnirile noastre arată așa: ne prezentăm cu lectura proaspătă a volumului convenit anterior, iar echipa care s-a oferit să gestioneze ședința ne instruiește despre contextul în care el a fost scris, publicat, receptat și propune câteva moțiuni ca punct de plecare a dezbaterii. Așa cum obișnuiesc să le-o spun celor mai mici, lectura nu e în primul rând un mod de a-ți petrece timpul liber sau de a-ți dezvolta vocabularul, deși înseamnă și asta, ci un instrument de cunoaștere și de autocunoaștere. 


Bineînțeles că se poate viețui și fără cărți, dar altfel. Depinde ce variantă de viață alegi să trăiești: strict pragmatică, epidermică, dedicându-te exclusiv obiectivelor celebrate prin manele sau încercând să valorifici potențialul spiritual înscris în condiția de om. Cei de la "Conspirația culturii" au ales a doua cale. 


- Tind să cred că generația "Iphone" nu mai are răbdarea lecturii.
- Nu văd nicio incompatibilitate autentică între apartenența la generația "Iphone" și efortul de a te instrui și educa. Oamenii din toate generațiile folosesc tehnologia recentă, dar, probabil, cei mai în vârstă sunt mai atenți la capcanele dependenței. Nociv, ruinător chiar este excesul: trebuie să rămânem stăpânii gadget-urilor, nu sclavii lor. 


Pe de altă parte, mă întreb cât din această presupusă incompatibilitate a fost generată de pre-siunea societății și cât de școala însăși. Constatarea cea de toate zilele, însoțită adesea de lamentații ipocrite, ale unor persoane care nu citesc, dar se plâng că "nu se mai citește" ori ale vorbitorilor îndoielnici de limbă română care demască "perlele" de la ba-calaureat, este degradarea culturii literare a ultimelor generații și recursul, în materie de comunicare, la un alt "limbaj de lemn", postdecembrist, care include și așa-numita romgleză. În consecință, problema lui "de ce să-nvăț asta dacă nu-mi folosește" apare, camuflând comoditatea sau ne-putința intelectuală, la vârste tot mai mici. Folosul imediat și redus la existența materială, banii și accesul, prin ei, la diverse forme de putere, a devenit obiectivul unei societăți aculturale sau de-a dreptul filistine. Relația dintre educație și bunăstare se află într-un grav impas, încât refrenul "La ce bun cultura generală?" este cântat pe tot mai multe voci. 


- Ce mai pot face profesorii de română în acest context?
- Există, în opinia mea, un fel de interval al arbitrariului între premisele și finalitățile din programele școlare, ascuns sub aparențele încrederii absolute în ingeniozitatea profesorilor, cărora li se oferă "un cadru flexibil de organizare a muncii lor la catedră". Ceea ce reclamăm nu este, firește, lipsa dirijismului autoritar, ci lipsa de rigoare proiectivă în plan curricular și transcurricular. 


Căutăm argumente, deschidem mesajul de profunzime al lecturilor obligatorii, le trezim elevilor curiozitatea, speculăm ceea ce știu pentru a le ușura calea spre ce nu știu și trebuie știut, încercăm să construim un parcurs coerent prin incoerența programelor, ne folosim strategiile de "captatio" și multe altele. 


În timp ce ne străduim să facem aceste lucruri, de ani buni, periodic, suntem demascați, avertizați și certați că ceea ce facem este greșit și că trebuie să ne reformăm. Dincolo de zarva atâtor modificări formale, rămân, însă, probleme seri-oase de specialitate reportate de la o reformă la alta. 


Comentează știrea

35 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 
le perce-oreille rouxrousse
11 octombrie 2015
buletin propagandistic de ultima ora

regimul nostru de democratie socialista a triumfat! d-l Laurentiu Dragnea a invins in batalia ptr sefia PSD!!! fie ca prezenta la urne si majoritatea covarsitoare care a optat pentru tovarasul Dragnea sa se repete si in scolile romanesti, unde vom avea de asemenea, un singur candidat viabil! te iubim LILIANA! te iubim MIHAELA! impreuna cu GABRIELA si cele doua ALINE (minus ARAGAZ si plus nenea adjunctu) vom invinge! hasta la victoria siempre!

psihiatra australa
11 octombrie 2015
mesaj de la sigmund freud, personalitatea nr. 56B

regimul nostru a triumfat! URAAA! chiar daca sunt ex-vuvuzela portocalie, astazi ma bucur ca oamenii nostri au castigat! inseamna ca si LILI+MIHA=HAOS vor invinge! traseisti, incompetenti si frustrati din toate scolile/liceele/gradinitele, UNITI-VA!!!! traiasca partidul, traiasca directoarea! P.S. imi dai gradatie si data viitoare, nu?

angelina aragaz
11 octombrie 2015
pentru urechelnita tupeista

auzi urekelnitzo? kine te crezi ma rog frumos? cand faceam eu banchete cu clasele mici si haleam toata mancarea absolut moca, tu inca te chinuiai sa faci meditatzii pe bune! la ce tzi-au folosit? tot eu papam tot ce era de papat, pupam dosurile care trebuie si tie iti curgeau balele. asa ca nu te mai lega de mine, ca poate ii spun lui lilisor cum o barfeai inainte sa-i intriii in gratzie! P.S. ti-ai gasit stiuletele pana la urma?

"lilisor"
11 octombrie 2015
ai grija / comunicat de intimidare a subordonatilor nr 435691/2015

adu-mi partea de meditatii care mi se cuvinte, si poate te iert ca mi-ai mentionat iarasi numele intr-un spatiu public! si vezi ca mai sunt cateva zile si vine noiembrie, nu ai strans fondul clasei/scolii/pazei decat pt primele cinci luni din an!! stoarce-i pe fraieri, ca de nu...am eu grija de tine! si vezi, poate reusesti sa strangi si in plus, primim si peste! important e sa nu fie in minus, ca avem si noi datorii la camatari sau am dat avansul pt vacante in caraibe

urechelnita perversa
11 octombrie 2015
l-am gasit

mi-am gasit stiuletele aragaz, de ce intrebi? al tau nu mai are baterie? P.S. nu imprumut!

un pesedist victorios
11 octombrie 2015
presedintele interimar (nu) a plecat, traiasca noul presedinte!!!

Bai, dar nici nu ma asteptam sa castige Dragnea! Am stat cu emotii toata ziua. Dar acum m-am linistit, nu l-au legat! Nici pe asta! Deci avem sanse mari, noi astia din teritoriu, sa papam in continuare papica buna de la tatucu mazare, constantinescu si stan! Poate chiar si de la unchiu' fagadau....Hai ca-i bine! Miha, Lili, stati linistite, ca lucrurile sunt sub control!

Relatare din culisele unei numiri politice
11 octombrie 2015
Musafirul nepoftit

Era in vara anului 2012, prin luna august, iar sc. DB, ca toate celelalte scoli de stat, se afla in vacanta. Tocmai ce se schimbase puterea, castigase USL. Si.....asa cum era normal, incepusera miscarile de trupe si la ISJ-C-ta. Stiti, a venit Raducu Popescu, dar nu putea sa vina singur, ca asa e in democratie: era 'necesar' sa se mai schimbe si unii directori. Avea si omul obligatii, ca doar nu ajunsese in functie de capul lui!....Asa se face ca la sc DB, cunoscuta si sub numele de scoala-jucarie, directorul plin a devenit adjunct, adjunctul a trebuit sa plece, iar Stan a ajuns DIRECTOARE! I s-a indeplinit visul de marire, a primit cadoul mult ravnit si nemeritat. Cand s-a aflat in scoala ca a aparut din nou in peisaj aceasta doamna - care mai trecuse pe-acolo, unora li s-au aprins beculetele si au inceput sa le sune clopoteii in cap, ptr. ca au simtit PRIMEJDIA! Stiau ce avea sa urmeze!......Si nu s-au inselat.....catusi de putin. A inceput calvarul, a continuat timp de 3 ani si ceva si INCA NU S-A INCHEIAT! Musafirul nepoftit s-a facut stapan in casa!

Un invins...
11 octombrie 2015
Totusi, jos STAN!

Se mira cineva? Pariu ca la noi, la 28, tot STAN va fi in urmatorii 4 ani si asa mai departe, pana cand va distruge tot si va ramana singura; nu cred ca va mai fi cineva langa ea, va bantui singura prin scoala-jucarie deja pustiita si va alerga pe holuri ca o naluca, fara macar sa atinga podeaua si va geme si urla ca in wuthering heights, impleticindu-i-se printre picioare poalele rochiei albe, parca prevestindu-si caderea in abis...

Răspuns la: presedintele interimar (nu) a plecat, traiasca noul presedinte!!!
Adăugat de : un pesedist victorios, 11 octombrie 2015
Bai, dar nici nu ma asteptam sa castige Dragnea! Am stat cu emotii toata ziua. Dar acum m-am linistit, nu l-au legat! Nici pe asta! Deci avem sanse...
Un invins
11 octombrie 2015
JOS STAN!

Si va avea timp sa-si scrijeleasca numele nu pe tablia patului, ci pe peretii albi ai scolii si isi va infinge unghiile false in vopseaua alba a acestora, lasand in urma ecoul urletelor de mahnire ca nu mai are "pe cine f..e"! Si, din dorinta de a face inca dreptate, isi va numi comisia de disciplina pe stilul diy, adica me, myself and I si aceasta comisie ii va da vinovatei, MIHA STAN in persoana, o sanctiune pe viata: sa mosteneasca si dupa viata scoala- jucarie, o ruina acum, din care mai ies inca palcuri de fum...si sa predea tuturor...scaunelor goale....si sa intre la sedintele cu parintii...si toti sa o aclame...ca un ecou ce se sparge in tamplele ei febrile...

o pesedista
11 octombrie 2015
suntem tari!!!

Ati vazut? Am castigat din nou! Nu conteaza ca Dragnea s-a batut cu....Dragnea, am castigat, asta-i important. Viitorul nostru e asigurat, daca pica Ponta vine Liviu in locul lui, pastreaza guvernu' si poate ajunge chiar si presedinte, de ce nu? Are carisma, nu?Prietenelor mele de la Isj si celor de la scolile 'noastre' le transmit ca 4 ani de-acum incolo n-avem treaba!!! Trai pe vatrai, neneaca...

35 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 

Articole din aceeași secțiune

Luni, 12 Octombrie 2015
Stire din Cultură-Educație : Direcția 5, la Club Phoenix
Pagina a fost generata in 1.0987 secunde