Revoltă înăbușită? Profesorilor li se promit salarii mărite în 2022

779
Revoltă înăbușită? Profesorilor li se promit salarii mărite în 2022 - fondsalariiprofesori-1639767567.jpg
În ultima perioadă, profesorii au fost în centrul atenției, fiind cei care au „înghițit în sec” și au mers mai departe și atunci când li s-a impus să se vaccineze, pentru că de această rată depindea deschiderea unităților de învățământ unde își desfășurau activitatea sau, mai nou, să asambleze faimoasele teste antigen din salivă (noroc că, în al 12-lea ceas s-a decis ca părinții să le administreze).

O nouă lovitură a venit odată cu proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, postat în cursul nopții de 15 decembrie pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice prin care se propune înghețarea salariilor cadrelor didactice în anul 2022.

Sindicatele din Educație au anunțat imediat acțiuni de proteste în cazul în care nu se renunță la înghețarea salariilor. Și, pentru a fi siguri că vor fi luați în serios, începând de luni, 20 decembrie, reprezentanți ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), ai Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” şi ai Federației Naționale Sindicale (FNS) „Alma Mater” vor organiza proteste de stradă şi vor picheta sediile Guvernului şi prefecturilor.

Vineri, 17 decembrie, însă, Executivul, venind în întâmpinarea revoltei profesorilor, anunța majorarea salariilor de bază cu o pătrime din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 și nivelul din luna decembrie 2021. „Pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere și personalul de îndrumare și control din învățământ, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022 și cele din luna decembrie 2021”, prevede documentul Guvernului.

Personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Guvernele Orban și Cîțu au decis prorogarea acordării tranșelor de majorări salariale cuvenite de la 1 septembrie 2020, astfel încât, în prezent, personalul didactic se află în situația în care nu a mai beneficiat de nicio majorare salarială din luna ianuarie 2020– dată la care i s-a acordat cea de-a doua tranşă de 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018, potrivit sindicatelor.

Reamintim că, în urmă cu patru ani, în vara 2017, profesorii se pregăteau să boicoteze examenele naționale printr-o grevă, justificată de amânările majorărilor salariale din învățământ pentru anul 2018, care ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 iulie 2017. Ultima grevă generală a profesorilor s-a produs, timp de o săptămână, în anul 2009.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4465 secunde