Rezerva, de Prințul Harry: un volum care te face să conștientizezi cât de mult te limitează suferința

374

Articole recomandate

Rezerva, de Prințul Harry, este o carte pe care îți pare că o știi dinainte de a o citi. Ori de câte ori vei deschide subiectul acesta, vei întâlni persoane care, cu toate că nu au citit-o, se vor grăbi să critice.

 Dincolo de controversă, un lucru este cert: Rezerva Printul Harry te ”invită” într-o călătorie mentală și emoțională similară cu o plimbare cu roller coaster-ul. Fiecare pagină ”mustește” de suferința unui om rămas orfan, care din copilărie și până la maturitate s-a luptat cu gestionarea furiei și a durerii provocate de moartea mamei. 

Prințul Harry s-a ”dezbrăcat” de secrete și a decis să ofere lumii întregi adevărul din spatele etichetei regale: suferința umană. Nu suferința Prințului, ci a copilului, apoi a adolescentului și, în definitiv, a adultului Harry.

Rezerva, de Prințul Harry, este un volum care ți-l prezintă pe mezinul Regelui Charles al Marii Britanii tratându-și trauma pierderii mamei. Se poate spune că aceasta este o carte-tratament, în care Prințul Harry își explorează universul emoțional în cel mai transparent mod cu putință.

Odată ce ai deschis-o, cartea nu îți lasă prea mult timp de adaptare, ci te introduce instant în universul suferinței palpabile pe care a resimțit-o Prințul Harry în momentul în care tatăl său a fost nevoit să-i anunțe moartea Prințesei Diana:

 

”Tata nu m-a îmbrățișat. Nu se pricepea să-și arate emoțiile în împrejurări normale. Cum să te fi așteptat să o facă în toiul unei asemenea crize. Și, totuși, tata a mai pus mâna o dată pe genunchiul meu și mi-a zis:

- O să fie bine”, povestește Prințul Harry în carte.

Pasajele în care Prințul Harry descrie etapele doliului sunt de-a dreptul sfâșietoare. Durerea simțită de copilul Harry este aproape palpabilă:

”Singura voce pe care o auzeam era cea care bâzâia în capul meu, certându-se cu ea însăși:

A plecat.

Nu, se ascunde.

Nu, face pe mortul.” […]

”William? Harry? Mătușa Sarah are ceva pentru voi, băieți.

A făcut un pas înainte, ținând în mână două cutii mici și albastre. Ce sunt astea? Deschide-le.

Am ridicat partea de sus a cutiei albastre.

Înăuntru era... o molie? Nu.

O mustață?

Nu.

Ce este?

Părul ei, Harry.

Mătușa Sarah a explicat că, în timp ce se afla la Paris, îi tăiase două șuvițe de pe cap mamei.

Așa că asta a fost dovada. Chiar a plecat”.

 

Fiecare rând parcurs din Rezerva, de Prințul Harry, va deveni o conștientizare a modului în care suferința te poate împiedica să evoluezi. Modul în care mecanismele de autoapărare devin dăunătoare este mai mult decât evident, căci Prințul Harry nu se sfiește să recunoască faptul că, de multe ori, a ajuns pe marginea prăpastiei.

Droguri, război, scandaluri – toate generate de suferința provocată de moartea precoce a mamei și furia de nestăvilit resimțită față de presă, jurnaliștii fiind considerați de acesta vinovații morali ai morții Prințesei Diana.

Comandă acum Rezerva, de Prințul Harry, și descoperă o carte care te va purta pe cărări necunoscute ale suferinței umane, al cărei ”decor” este o lume ce pare perfectă și în care durerea nu și-ar avea locul: Casa Regală a Marii Britanii!

 

 

 

 

 

 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6097 secunde