S-a lansat portalul studențesc anticorupție
Articole recomandate
"Profesorii nu pot să dea examen după bunul plac, ci sunt obligați să își respecte promisiunile de la începutul anului. În acest sens, Statutul Studentului spune că studenții au dreptul de a fi informați cu privire la programă și la modalitățile de evaluare încă de la începutul semestrului, iar orice modificare a acestora se poate face doar cu acordul studenților. Profesorii sunt, de asemenea, obligați să publice și să respecte baremul de notare. Studenții care au o dizabilitate certificată medical pot beneficia de o modalitate de evaluare separată, adaptată nevoilor lor, cu respectarea cerințelor cursului. Dacă un student consideră că a fost nedreptățit, are dreptul la contestație. Mai mult, profesorul care a evaluat inițial lucrarea nu poate face parte din comisia de contestație. Astfel, devine mult mai greu ca subiectivitatea evaluatorului să afecteze nota finală", a afirmat liderul ANOSR.
Potrivit acestuia, atunci când realizează studii și articole de specialitate, studenții beneficiază de drepturi de proprietate intelectuală.
De asemenea, studenții mai trebuie să știe că au dreptul de a accesa toate regulamentele universității, de a primi răspuns scris la cereri și de a face sesizări atunci când constată nereguli.
"Studenții au dreptul să fie evaluați corect, în acord cu baremul de notare și condițiile anunțate de profesor la începutul semestrului. Statutul Studentului obligă universitățile să evite o serie de abuzuri des întâlnite până acum, fără a afecta însă în vreun fel dificultatea examenelor și seriozitatea procesului de evaluare. Ne îndreptăm spre normalitate din acest punct de vedere, deși din păcate există încă multe nereguli în țară", a afirmat Mihai Dragoș.
El a precizat că studenții care constată încălcări ale prevederilor menționate sunt încurajați să le documenteze și să le trimită și către platforma student.romaniacurata.ro, portalul studențesc anticorupție lansat de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România în parteneriat cu Societatea Academică din România.
Comentează știrea
O intrebare! Cum se apara profesorii de studentii care nu se tin de scoala, de cursuri, de examene, de aprofundat disciplinele conform planurilor de invatamant, care sunt nesimtiti sau mincinosi, violenti sau insulta cadrele didactice? Ca pe regulemente nu se mai bazeaza nimeni de mult. Fac si ei un portal?