S-a stins un mentor pentru generații de profesori constănțeni

6947
S-a stins un mentor pentru generații de profesori constănțeni - whatsappimage20210920at174723-1632150394.jpg
Ieri, inima prof. Constantin Gâdei (Luș, pentru prieteni) a încetat să mai bată. Săptămâna viitoare, pe 1 octombrie, ar fi împlinit 76 de ani de când a văzut lumina zilei în Moldova lui natală în Huși, din părinți intelectuali, învățători într-o comună moldavă.

Un portret In Memoriam ne-a fost oferit de prof. Lucica Zamfirescu, fost director al Colegiului Tehnic „Tomis”, mulți ani colegă cu regretatul dascăl.

Au fost trei frați la părinți, toți trei purtați pe băncile universităților ieșene. A urmat cursurile Facultății de Limbă și literatură franceză pe care a terminat-o în anul 1968, primind repartiție guvernamentală la Centrul Școlar Profesional și Tehnic, actualul Colegiul Tehnic „Tomis”. După satisfacerea stagiului militar a trecut la catedra liceului ca profesor de limba franceză, aducându-și soția și fiul alături de el, întregindu-și  familia.

Datorită calităților deosebite ca profesor și dascăl, având cunoștințe vaste și metode de lucru cu elevii și profesorii, în anul 1975 a fost avansat ca inspector școlar de limba franceză la Inspectoratul Școlar Județean Constanța. Aici, a dat dovadă calităților sale de mentor, dar și de evaluator în tot județul. În anul 1983 s-a reîntors la catedra liceului, continuându-și activitatea ca profesor și diriginte, până în anul 2010 când s-a pensionat, îndeplinindu-și datoria de o viață.

De-a lungul întregii cariere de dascăl și-a făcut cu prisosință și conștiinciozitate toate demersurile și proiectele propuse realizând un arc peste o mare parte a Europei, făcând parteneriate între liceul nostru și licee de specialitate similare din Belgia și  Franța. Numeroasele deplasări împreună cu grupuri de elevi au realizat o legătură strânsă constituind bune stagii de pregătire profesională între elevii liceului nostru cu liceele respective. S-a călăuzit după expresia binecunoscută „Unitate în  Diversitate!".

Toți participanții la aceste proiecte au rămas cu amintiri frumoase și cu stagii demne de aducere aminte. A fost un OM și un COLEG cu un suflet mare, spontan, echilibrat, plăcut în colectiv, de la care aveai totdeauna ceva de învățat, nu te puteai depărta de el când începea șirul tiradelor de explicații și povești, pe toate bulevardele și în toate cartierele Parisului. Le cunoștea pentru că făcuse un stagiu la Paris și era dornic și curios să vadă și să audă cât mai mult despre Orașul Luminilor. Împărtășea cu mare drag din bogatele lui cunoștințe. În toată perioada de activitate la catedră, coagula în jurul sau grupuri de elevi cu care desfășura activități artistice, cu ocazia diferitelor evenimente din cadrul școlii.

A rămas în amintirea elevilor ca „cel mai plăcut și de gașcă profesor și mai ales diriginte”. Aceștia îi vor păstra o frumoasă și veșnică amintire! Auzind vestea tristă, zeci de elevi care l-au îndrăgit pe dl prof. Gâdei s-au interesat, dorind să-i aprindă o lumânare pentru sufletul său cald și să-l conducă pe ultimul drum! Rămas bun, domnule profesor, drum bun în eternitate, LUȘ al dostru drag!

Dumnezeu să te odihnească în pace!

 

Corpul neînsuflețit este depus la casa mortuară a Cimitirului Municipal Constanța, din zona Energia, iar înmormântarea va avea loc miercuri, 22 septembrie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5168 secunde