S-au deslușit misterele manuscriselor de la Marea Moartă?

907
S-au deslușit misterele manuscriselor de la Marea Moartă? - manuscrise-1339346807.jpg

Ieri, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Asociația Culturală "Noua Acropolă" a susținut o conferință în care a prezentat pe îndelete misterele manuscriselor de la Marea Moartă.

Conferențiarul "Noii Acropole", Adrian Tudose, susține că în textele manuscriselor de la Marea Moartă se regăsește cel mai vechi exemplar cunoscut al Vechiului Testament.
"Manuscrisele de la Marea Moartă se află printre cele mai valoroase și importante descoperiri arheologice ale secolului al XX-lea, care au fost găsite din greșeală de un păstor, în 1947, într-o grotă din apropierea Mării Moarte. Ceea ce le dă o importanță istorică, culturală și religioasă deosebită, este textul regăsit în manuscrise, adică cel mai vechi exemplar cunoscut din Vechiul Testament. Epoca în care au fost create aceste manuscrise datează de la sfârșitul perioadei celui de-al Doilea Templu, semnalând astfel începutul creștinismului", a specificat conferențiarul Adrian Tudose.
Ani la rând, oamenii de știință au făcut cercetări și s-au străduit să deslușească tainele manuscriselor. În atenția cercetătorilor au fost întotdeauna autorii celebrelor documente religioase găsite în peștera Qumran, din Israel.
"Cercetătorii israelieni au ajuns la concluzia că manuscrisele sunt sem-nate de esenieni, o sectă evreiască din Deșertul Iudaic. Sunt peste 600 de texte, iar pentru aceste documente s-a elaborat o muncă de restaurare continuă de când au fost descoperite, și se va mai munci de acum înainte", a menționat Adrian Tudose.
Documentele datează din anul 70 al erei creștine, iar unele dintre ele ar putea fi mult mai vechi, datând din secolul al treilea dinainte de Hristos.
Noutatea vine în urma unui studiu amănunțit al Autorității de Antichități din Israel publicat în Jurnalul Descoperirilor de la Marea Moartă. Cercetătorii au studiat atent inul din care erau făcute pergamentele. Se specifică că ele erau albite, ceea ce nu se făcea în mod normal la acea vreme, pentru acestea folosindu-se de obicei materiale colorate.
"Pe lângă aceasta, evreii foloseau de regulă, în primele secole, materiale textile și nu in. Din aceste date descoperim că manuscrisele ar fi fost confecționate într-o altă zonă din Israel, unde trăiau mai multe femei, acestea jucând un rol esențial în realizarea textilelor sofisticate", mai spune Adrian Tudose.
Un alt aspect important pentru care a fost susținută această conferință menită să deslușească misterele unor secte sau ale unor alte credințe, este ultima carte apărută despre aceste manuscrise.
În volumul "Manuscrisele de la Marea Moartă", apărută la Editura Herald, sunt detaliate toate scrierile ebraice străvechi care au fost descoperite în grotele de lângă Marea Moartă. Acolo se explică exact perioada îndelungată când creștinismul era pierit, el fiind acaparat de o sectă a martirilor.
Pentru că nu au fost încă date către public toate traducerile acestor manuscrise, cartea "Manuscrisele de la Marea Moartă" este menită să ofere toate informațiile inaccesibile până acum oamenilor.
Theodor H. Gaster, cel care este "responsabil" de informațiile prețioase descrise în carte, prezintă în scrierile sale informații semnificative despre manuscrisele păstrate în biblioteca unui lăcaș de cult esenian sau în casa de rugăciuni de la Qumran, care reprezintă repertoriul religios al comunității eseniene ca întreg.
"Aceste manuscrise au o valoare de neprețuit pentru omenire. Cine le va citi și le va înțelege își va da seama că au existat anumite culte religioase care au renunțat la lume și l-au părăsit pe Dumnezeu pentru că au preferat ceva mai simplu", a încheiat Adrian Tudose.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 11 Iunie 2012
Stire din Cultură-Educație : Paradă Moto la Constanța
Pagina a fost generata in 1.8906 secunde