Școala acum 50 de ani

1181
Anul acesta s-au împlinit 50 de ani de la întemeierea, în 1960, a Școlii Medii nr. 4 (ulterior Liceul Teoretic nr. 4), situată pe b-dul I.C. Brătianu 68 (actualmente localul Școlii generale nr. 8). Înființarea acestei instituții de învățământ a fost posibilă prin străduințele Secției de Învățământ și Cultură a orașului Constanța (Inspectoratul Școlar Județean de astăzi), inspector șef de secție fiind la acea vreme prof. Marin Neculce. Acesta a numit în funcția de director al școlii pe profesorul Ion Zaharia, perso-nalitate de prestigiu a învățămân-tului constănțean, îndepărtat anterior din funcția de director al Liceului Mircea cel Bătrân. Ambii profesori au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, între anii 1941-1944, ca ofițeri pe frontul de răsărit. Pentru serviciile aduse în slujba patriei și faptele de arme deosebite pe câmpul de luptă, prof. Marin Neculce a fost decorat, în ianuarie 1944, cu Ordinul Coroana României cu Spade și Panglici de Virtute Militară, iar prof. Ion Zaharia cu distincția Cruciada Contra Bolșe-vismului cu Beretele Caucaz și Don.
Școala Medie nr. 4 a fost primul liceu unde, datorită poziției curajoase a inspectoratului școlar și a direcțiunii școlii, la concursul de admitere din 1960, și în continuare, nu s-a mai aplicat sistemul discriminatoriu și aberant, în vigoare la acea dată, prin care selecția elevilor admiși se făcea pe considerente politice. Prin acest sistem, la toate celelalte licee, 80% din locurile scoase la concursurile de admitere erau rezervate copiilor cu așa-zisa "origine socială sănătoasă" (după câțiva ani, acest sistem a fost abolit în toate liceele din țară).
Prin măsura istorică a desființării "cotelor" de selecție politică, în anul 1960, la Școala Medie nr. 4 s-a permis multor elevi, buni și foarte buni, care nu fuseseră admiși la liceele existente datorită "originii sociale și politice nesănătoase", să-și continue cu brio studiile medii și universitare.
Mai trebuie menționat că Inspectoratul Școlar (pe atunci Secția de Învățământ), pe lângă tinerii profe-sori cu o bună pregătire profesio-nală repartizați la Școala Medie nr. 4, a transferat sau angajat la acest liceu cadre didactice cu pregătire profesională temeinică și excelente calități de comunicare, remarcate pentru poziția lor tranșantă în favoarea desovietizării învățământului, începută în anul 1958. Acești profesori se exprimaseră ferm pentru revenirea la învățământul românesc antebelic național și tradițional, atât în ce privește structura, cât și conținutul. Printre aceștia putem cita: prof. Ion Muche – istorie; prof. Maria Banu și prof. Caliopi Stere – limba română, prof. Jeni Antonescu – geografie, prof. George Anastasescu - geografie (director adjunct) și alții. Cei de care nu ne mai amintim, îi rugăm, cu respect, să ne ierte.
Elevii admiși în anul 1960 la Liceul nr. 4 au sărbătorit, în acest an, 46 de ani de la absolvire și 50 de ani de existență a liceului. Ei sunt astăzi pensionari și bunici. Le dorim multă sănătate, viață lungă și le adresăm îndemnul de a nu uita acele fapte inacceptabile de discriminare politică, pe care le-au trăit în perioada totalitarismului; mai mult decât atât, să le facă cunoscu-te copiilor, nepoților și aceștia urmașilor, pentru a nu fi niciodată uitate. Este o garanție că astfel de vremuri nu se vor mai repeta.
Prof. Dr. Ing. Dan NICA
Membru activ al Academiei de Științe din NY-USA

N.R. Numele domnului Dan Nica, fost profesor de fizică la Școala Medie nr. 4 în anul 1962 și în anul școlar 1962-1963, poate fi adăugat la cei pe care îi citează ca ferm atașați, la acea dată, valorilor naționale și tradiționale ale învățământului românesc.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 07 Septembrie 2010
Stire din Cultură-Educație : Student doar cu portofelul
Marţi, 07 Septembrie 2010
Stire din Cultură-Educație : Parfum cu miros de tabloid
Pagina a fost generata in 2.6741 secunde