Școala începe fără manuale, dar cu părinți "arși" la buzunare!

865
11
Școala începe fără manuale, dar cu părinți

Articole de la același autor

După trei luni de repaos total pentru majoritatea elevilor și prea puțin pentru cadrele didactice, care au fost implicate în tot soiul de comisii, activități și… îndeletniciri gospodărești, a venit și primul clopoțel al anului școlar 2014-2015. 


Dincolo de reîntâlnirea cu colegii dragi, cu învățătoarele și, pe alocuri, cu diriginții, pe lângă fițoșeniile din prima zi, când toți elevii își etalează ținutele mult studiate - care numai de școală n-arată -, prima săptămână de cursuri aduce după ea și primele sugestii… neobligatorii. 


"Prostia celor care dau fără să crâcnească!"
Un an școlar care debutează cu stângul, din nefericire, pentru micuții claselor I și a II-a, dar care, cu puțin noroc, adică o învățătoare dedicată, vor reuși să treacă peste absența manualului de pe bancă. Evident că penuria va trebui suplinită cu alte auxiliare, care le vor fi sugerate părinților "dacă doriți!", ca și cum ar exista alternative. Și tot din ciclul "dacă vă place!" vor fi și clasele în care intră copiii. Poate cu excepția elevilor de gimnaziu, ai căror părinți sunt resemnați deja cu condițiile de studiu în învățământul românesc de stat, la ciclul primar, aparținătorii ar fi în stare să facă orice pentru ca micuțul lor să meargă cu drag la școală, iar impactul să nu se lase cu… lacrimi. Ca dovadă că deja investițiile au fost făcute în această vacanță stau numeroasele comentarii ale cititorilor. Un exemplu concret ne-a fost oferit chiar în acest week-end, la articolul-îndemn al inspectorului general de a reclama situațiile similare: "Domnule inspector, dumneata ai idee de sumele vehiculate prin școlile astea de fițe din oraș? Mă îngrozesc când merg în parc cu copilul ce spun mămicile care își duc de luni copiii la școli. La Școala 39, într-o clasă cu 31 de elevi, au dat părinții 800 lei pentru parchet, lambriu, vopsea etc. La Școala 29, unde întâmplător este și fata dumitale, au strâns părinții la o clasă (nu dau numele învățătoarei, aștept să le găsești tu, inspectore, c-așa-i corect!) 300 lei. La Școala 7, o altă vecină, care va avea fetița acolo, dă tot 300 lei de copil. Și doamna a făcut ședința din iulie, că pleca în concediu, să fie timp până-n toamnă să se facă tot. Însă, campioană este Școala 30, cu 1.700 lei de copil. Bineînțeles că nu au cerut cadrele didactice. Poftim? Ele spun: avem nevoie de parchet, covor, lambriu, tv, dumneavoastră decideți câți bani să strângeți. Și uite așa ele nu au cerut nimic. De ce nu mergeți să întrebați părinții din aceste școli câți bani au dat, că mulți poate nu vă cunosc și vor îndrăzni să vă spună cât au dat. Le întreb pe aceste mămici: «De ce nu spuneți doamnelor că e prea mult?», iar ele, oripilate: «Dacă fac plângere, copilul meu va fi marginalizat tot timpul și va fi blamat, nu va mai avea zi liniștită cu în-vățătoarea». Păi ce, muncesc o lună să iau 850 și ele vor să le fac clasa ca și când ar fi muzeu, iar în clasa I să-i mute pe copii în altă clasă? Noi mai avem doi ani de grădiniță, dar mă îngrozesc aceste sume și prostia oamenilor care dau fără să crâc-nească... Mai e și snobismul părinților care sar ca arși pe ăla care îndrăznește să nu dea. Câtă prostie mi-a fost dat să aud despre amenajarea școlilor. Opriți aceste tâmpenii, domnule, că puteți!" 


Evident că, așa cum ni s-a mai întâmplat, mergând pe urmele sesizărilor făcute de părinți aveam să constatăm că absolut nicio învățătoare nu a solicitat vreo îmbunătățire. Și atunci care ar fi poziția pe care părinții, cu câteva excepții - vezi medici, avocați și alți oameni de afaceri - ar trebui s-o adopte, pentru ca învățământul românesc să nu mai fie o corvoadă la fiecare debut? 
Așteptăm în continuare pe site-ul www.cugetliber.ro comentariile dvs. concrete legate de solicitările cu care vă confruntați, cu certitudinea că cineva acolo "sus" chiar le citește!


Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
la vremuri ca astea, masuri speciale
15 septembrie 2014
s-ar intoarce roata, dar parintii n-au creier

Aici nu e neaparat treaba profesorilor sau a inspectoratului. Pur si simplu n-ati avut ce face si ati facut copii intr-un oras plin de parinti bogati. Aia vor lux pt copii... Acum trageti, o sa fie si mai rau. Ca tot voi parintii sunteti aia care va vindeti pe salarii mici. Daca ati fi destepti, ati face sindicat si ati cere salariu minim de 1500, 2000 lei etc. Si pt patronii care se plang de angajati, pai nu va mai inghesuiti ca sardinele pe piata, de-aia n-aveti profit sa platiti salarii! Ia fiti si voi angajati! Sa nu mai spun ca toti voteaza ca idi.otii in loc sa strice votul, cat timp nu se garanteaza marirea salariului minim la 1500 lei... voi de ce votati, de pro.sti? Solutia in aceste cazuri, daca nici nu aveti cu cine vota si nici sindicat nu stiti sa va faceti - plecati naib.ii in numar cat mai mare din tara, sa nu mai aiba parintii cu bani clienti pt afacerile lor, si asa o sa ajunga de unde-au plecat.

parinte
15 septembrie 2014
uniforme scolare

La Liceul tehnologic Mihai Viteazu părintii sunt disperati ffff scumpe uniformele iar directoarea a amenintat ca nu primeste in scoala fara uniforma ,e corect ?

xxl
15 septembrie 2014
prima zi de scoala

Raducule, ce faci? Nu iei masuri? Ca de dat pe la ziar te tot dau...Mi se pare cea mai mare prostie chestia cu fondul clasei ...Sincer nu as da un leu pentru altceva inafara de creta sau carioci de scris pe tabla. Si, nu vorbesc din auzite, am trecut si eu pe acolo..

constantean
15 septembrie 2014
oare cat vom plati in acest an?

Oare parintii se vor mai destepta vreodata?Sunt 2-3 mamici care stau tot timpul pe la scoala si se baga in seama cu tot felul de fonduri.

baciu
15 septembrie 2014
Promisiunile lui Ponta

Raducu nu doarme, e treaz, dar nu poate face prea multe. Fara bani e greu. Banii vin de la minister, nu de la Raducu, iar ministerul inseamna ministrul educatiei plus ministrul de finante plus Victor Viorel (Ponta). Cum insa ministerul de finante a recuperat doar 5% din pagubele produse de puscariasii Nastase, Becali, Voiculescu etc, si cum Victor Viorel se straduie din toate puterile sa-i apere pe penalii de mai sus (deci sa recupereze 0% din pagube), chestiile nu sunt prea simple. Nu sunt bani domle, nu sunt bani...

Răspuns la: prima zi de scoala
Adăugat de : xxl, 15 septembrie 2014
Raducule, ce faci? Nu iei masuri? Ca de dat pe la ziar te tot dau...Mi se pare cea mai mare prostie chestia cu fondul clasei ...Sincer nu as da un...
cristina
15 septembrie 2014
asa ceva nu se poate

da sa se faca 2 categori de scoli una pt copii bogati daca tot le place la parinti lor sa arunce cu bani k alti sant saraci si nusi permit sa scoata atatia bani din buzunare si referitor la profesorii care cer atatea bani si nu stie nici un inspectoral scolar de aceasta chestie eu zic sa le ea licenta de studiu ca nu merita acea licenta copilul meu de vreo 3 ani platesc an de an 800 de euro 900 daca al duc inafara sa faca scoala nu plateste nici macar 50 de euro este normal asa ceva

kiki
15 septembrie 2014
aha,

de asta au reaparut acum maidanezii (zisi eutanasiati)... ca haitele sa atace copilasii in drum spre sau de la scoala... Vad ca nimeni nu zice nimic (presa, in special) de faptul ca blocarea legii eutanasierii este urmata de eliberarea maidanezilor in locurile de unde au fost capturati... Opreccu continua eutanasierile, dar Mazare a luat mita de la ong-uri si lasa cainii liberi, iar... sau asa e intelegerea cu Plagiatorul, care a semnat cu ong-urili un memorandum, in 2012, sa nu eutanasieze nimic pina in 2020... Legea aia a fost doar praf in ochi pentru gugustiuci, ca era lumea enervata ca a fost sfasiat de viu Ionut... Acum, scroafa care a adoptat 2 maidanezi si i-a eliberat e libera, (desi ambii caini au fost implicati in agresiuni asupra oamenilor), adaposturile sunt goale, maidaenzii nu mai sunt eutanasiati, haitele prezente pe spatiul public... Cati bani primesc Tonta, Mazare et. comp pentru a lasa javrele libere?Se pare ca zoofilia este extrem de raspindita pe aici...

kiki
15 septembrie 2014
de ce nu demonstrati

in fata scolilor, pentru interdictia uniformelor? e clar ca legea e data nu pentru voi sau copii ci pentru fabricantii si negustorii de uniforme scolare... mai votati PSD! va satura ei...

Răspuns la: s-ar intoarce roata, dar parintii n-au creier
Adăugat de : la vremuri ca astea, masuri speciale, 15 septembrie 2014
Aici nu e neaparat treaba profesorilor sau a inspectoratului. Pur si simplu n-ati avut ce face si ati facut copii intr-un oras plin de parinti...
Mmiron
15 septembrie 2014
Job sigur

Daca esti responsabil, increzator, perseverent si hotarat sa-ti capeti independenta financiara nu-ti ramane decat sa soliciti informatii la adresa de email: [email protected].

Ilinca
17 septembrie 2014
Scoala

Eu am copil in clasa a 7 a. Eu stiu ce inseamna sa nu fii de acord cu invatatoarea. Apropo, invatatoarele claselor 1-4 sunt cele cu pretentii, nu profesoarele claselor 5-8. Stiu ca 4 ani copilul tau va sta cu dansele si au dumnealor , grija daca nu esti de acord cu pretentiile. Eu stiu ce inseamna sa suporte copilul tau, pentru ca nu te-ai inteles cu doamna. In clasa a 4 - a i-a pus pe toti colegii sa nu vorbeasca cu el , pe langa tot felul de umilinte la adresa copilului meu. Cu reclamatii la directoare nu merge. In clasa a 5 a l-am mutat in alta clasa si-i este bine.

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole din aceeași secțiune

Duminică, 14 Septembrie 2014
Stire din Cultură-Educație : Atenție la bacalaureatul din 2015
Pagina a fost generata in 1.3854 secunde