Legile educației sunt în dezbatere publică

Școală obligatorie de 13 ani

663
Ministrul educației, Cristian Adomniței, a prezentat, luni, legile educației care introduc învățământul obligatoriu de 13 ani, transformarea inspectoratelor școlare în direcții județene și noi reguli în conducerea universităților.

Legea învățământului preuniversitar propune, printre altele, ca învățământul obligatoriu să devină de 13 ani și să cuprindă educația timpurie, adică învățământul preșcolar - grupa mică, grupa mijlocie și grupa mare - între trei și șase ani, învățământul primar, cu cinci clase însemnând clasa pregătitoare și clasele I-IV, precum și învățământul gimnazial, respectiv clasele V - IX.
"Trecerea la educația obligatorie de 13 ani nu înseamnă că preșcolarii vor fi luați cu forța și trimiși la grădiniță, ci înseamnă că statul trebuie să asigure atâtea locuri, în grădinițe câte cereri sunt", a declarat, luni, ministrul Educației, Cristian Adomniței, la ceremonia de lansare în dezbatere publică a celor trei proiecte de legi ale educației - Legea învățământului preuniversitar, Legea învățământului superior și Statutul per-sonalului didactic.
Ministrul a precizat că Legea învățământului preuniversitar introduce și concursul de admitere la liceu în funcție de opțiunea fiecărei instituții de învățământ. "Liceele vor avea dreptul să își selecteze resursa umană, după care va urma repartizarea computerizată pe locurile rămase", a mai spus Adomniței. Noua Lege a învățământului preuniversitar transformă inspectoratele școlare în direcții județene pentru învățământul școlar, angajații acestora având statutul de funcționari publici "pentru depolitizarea sistemului", potrivit ministrului educației.
Printre atribuțiile direcțiilor se numără numirea directorilor școlilor și avizarea propunerilor de înființare de unități școlare preuniversitare (grădinițe, școli primare, gimnazii, licee). Un alt aspect important este introducerea finanțării bazate pe costuri standard per elev care se decide anual prin Hotărâre a Guvernului și de care beneficiază toți elevii sau preșcolarii din învățământul de stat și confesional, precum și cei din învățământul particular obligatoriu care studiază în unități autorizate sau acreditate.

Agenții de credite pentru studenți
În ceea ce privește Legea învățământului superior, la nivelul conducerii universităților, nu vor putea ocupa funcții simultan rudele sau afinii de până la gradul patru, iar mandatul tuturor structurilor de conducere va fi de patru ani. Adomniței vrea și înființarea unei agenții de credite pentru studenți. "Elevii pot să meargă la această agenție și să facă un credit ca să studieze la universitate pe care îl vor plăti în timp, după absolvire", a spus Adomniței. Viitoarea lege prevede și înființarea unui registru matricol unic pentru gestionarea programelor de studii în cazul studenților înmatriculați și a actelor de studii în corelație cu piața muncii. De asemenea, potrivit proiectului de lege, se introduce obligativitatea evaluării programelor de studiu de către studenți.

Vor exista profesori stagiari și profesori definitivi
Statutului personalului didactic propune, printre altele, introducerea obligativității absolvirii unui masterat pentru ca cineva să poată ocupa un post de management. De asemenea, apare și normarea unui post de director educativ pentru fiecare unitate de învățământ, în condițiile în care directorul școlii poate avea și altă formare decât cea de cadru didactic. Noul statut a operat modificări și în ceea ce privește clasificarea personalului didactic. Astfel, vor exista profesori stagiari și profesori definitivi. Personalul didactic de predare definitiv este titular și asociat, care înlocuiește suplinitorii. Aceștia vor avea contract individual de muncă pe perioadă determinată în urma unui concurs organizat la nivelul școlii. Și examenul de ocupare a posturilor de titular va fi organizat tot la nivelul unității școlare.
O noutate absolută a proiectului Statutului personalului didactic constă în introducerea capitolului referitor la deontologia profesională a personalului din  învățământ, inexistent în actualul act normativ.
Printre noutățile introduse de statut la nivelul învățământului superior figurează faptul că asistenții universitari beneficiază de o primă de instalare pe care o primesc la angajarea în învățământ în primii cinci ani de la absolvirea studiilor. Cuantumul acestei prime se stabilește la trei salarii, iar dacă respectivul asistent părăsește instituția de învățământ în următorii trei ani, acesta va fi obligat să restituie banii.
Pachetul legislativ conține Legea învățământului preuniversitar, Legea învățământului superior și Statutul personalului didactic. Proiectele vor fi supuse dezbaterii publice, timp de o lună, amendamentele și propunerile ridicate vor fi analizate și, după caz, integrate în propunerea legislativă, care va fi înaintată Parlamentului României.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0276 secunde