Sesiunea științifică internațională "Pontica" începe mâine, la Muzeul de Istorie

521
Sesiunea științifică internațională
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) găzduiește, în perioada 7-9 octombrie, sesiunea științifică inter-națională "Pontica", eveniment dedicat împlinirii a 130 de ani de la prima mențiune a instituției.
Evenimentul se anunță a fi o incursiune profundă în istorie, reunind cercetători ai domeniului din România, dar și din Bulgaria și Franța. Sesiunea se desfășoară pe secțiunile Pre-Protoistorie, Greco-Romană, Numismatică, Medievală și Modernă -Contemporană, și va avea drept invitați reprezentanți ai muzeelor și universităților din București, Călărași, Mangalia, Brăila, Giurgiu, Galați, Satu Mare, Cluj, Timișoara, Iași, Sibiu, Ialomița, Suceava, Tulcea, Deva, Brașov, Alba-Iulia și Zalău.
Din Constanța, printre cei care vor susține comunicări științifice vor fi dr. Gabriel Custurea, directorul MINAC, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu, conf. univ. dr. Stoica Lascu, prep. univ. drd. Enache Tușa, din cadrul Facultății de Istorie și Științe Politice a Universității "Ovidius", Lavinia Dacia Gheorghe, muzeograf MINAC, Alexandru Suceveanu, res-ponsabil științific al sitului arheologic de la Histria, prof. Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar, Filiala Constanța, Virgil Coman, Claudia Ilie, Constantin Cheramidoglu și Nicoleta Grigore de la Arhivele Na-ționale, Filiala Constanța, lect. univ. dr. Ioan Damaschin, de la Universitatea "Andrei Șaguna" și dr. Mariana Păvăloiu, din cadrul Aca-demiei Navale "Mircea cel Bătrân". Participanții din Bulgaria sunt Stella Doncheva, de la Muzeul Regional de Istorie Șumen, Yoto Yotov, din cadrul Muzeului Dobrich, Igor Lazarenko, de la Muzeul Regional de Istorie Varna și Ivo Filipo Gheorghiev, din partea "AVE", Uniunea Etnicilor Ro-mânia din Bulgaria, iar Franța va fi reprezentată de Stepha-nie Brehard. De asemenea, vor fi prezenți și Emilian Gămureac, din cadrul Minis-terului Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național și Liviu Țăranu, din partea CNSAS.
Printre temele care vor fi abordate în cadrul eve-nimentului se numără "Înce-puturile Secției de Istorie Modernă - Contemporană a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța", "Inscripții inedite și revizuite din colecția Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța", "Simbolistica creștină la Tomis (sec III - IV)", "Cercetări arheo-logice preventive pe traseul centurii oco-litoare a municipiului Constan-ța", "Actori și strategii politice în România (1871-1876)", "Puncte de vedere asupra stăpânirii Dobrogei de către Mircea cel Bătrân", "Perso-najele masculine în arta preistorică de la Dunărea de Jos", "Considerații privind doctrina navală ro-mânească", "Mișcarea feministă în Constan-ța interbelică", "Localități dobrogene în imagini de epocă".
Deschiderea sesiunii va avea loc miercuri, 7 octombrie, ora 10, în Aula "Adrian Rădulescu" a MINAC.
Evenimentul este organizat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Consiliul Județean Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9763 secunde