Sfântul Haralambie, reprezentat pe icoane din secolul al XIX-lea

199
Sfântul Haralambie, reprezentat pe icoane din secolul al XIX-lea - icoana-1565301956.jpg

Articole de la același autor

La parterul Muzeului de Artă Populară Constanța, instituția de cultură găzduiește o expoziție permanentă, unde pot fi admirate și trei icoane realizate în secolul al XIX-lea, cu sfântul Haralambie. Acestea provin din marile centre de iconari transilvănene: Șcheii Brașovului, Făgăraș și Țara Oltului.


În aceste icoane, Sfântul Haralambie apare în veșminte de mare preot, binecuvântând cu o mână, în timp ce cu cealaltă ține Sfânta Evanghelie sau cârja arhierească aurită. Diferă fizionomia sfântului, culorile folosite, dar și modul în care este redată ciuma de la picioarele sale: monstru cu cap de om, urechi de oaie și corp acoperit de solzi (Șcheii Brașovului), chip de om și un corp bizar, alungit, de patruped (Făgăraș) și schelet uman cu coasă (Țara Oltului).


De frica necruțătoarelor boli, spun muzeografii, în satul tradițional, Sfântul Haralambie era cinstit cu multă evlavie, ca nu cumva acesta să elibereze din lanț ciuma. De aceea, credincioșii țineau post și nu lucrau, pentru a fi feriți de boli tot anul. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3782 secunde