Sfântul Vasile cel Mare, sărbătorit în prima zi a Anului Nou

87
Sfântul Vasile cel Mare, sărbătorit în prima zi a Anului Nou - sfantulvasilecelmare0-1420100982.jpg

Articole recomandate

În prima zi a Anului Nou, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Vasile cel Mare, cunoscut în tradiția populară ca fiind Crăciunul cel Mic, fratele Crăciunului, scrie click.ro.



Sfântul Vasile cel Mare a trăit în Cezareea Capadochiei între anii 330- 379, în vremea marelui și credinciosului împărat Constantin și până în timpul domniei împăratului Valens, cel care a devenit un admirator a lui Arie. Sfântul Vasile provenea dintr-o familie creștină binecuvântată: tatăl său, Sf. Vasile cel Bătrân, a fost un renumit învățător din Pont, iar fratele său Grigore din Nyssa și sora Macrina au intrat și ei în rândul sfinților. Iubitor de învățătură, Vasile cel Mare a studiat la cele mai importante școli din Cezareea, din Constantinopol și din Atena. La Atena, cea mai importantă școală din timpul său, Sfântul Vasile a studiat cu pasiune astronomia, geometria, medicina și retorica. Aici a legat o sfântă prietenie cu Grigore de Nazianz, impresionat de inteligența și de harul său duhovnicesc. În data de 14 iunie 370, în momente dificile pentru Biserică, când ereticii lui Arie și Macedonie l-au atras la această credință chiar pe împăratul Valens, Sfântul Vasile a fost înălțat la demnitatea de arhiepiscop al Cezareei. Prin scrierile sale, Sfântul Vasile a luminat creștinătatea și a apărat cu dârzenie dogma Sfintei Treimi, fără să țină seamă de mânia împăratului Valens.


Sfântul Vasile este cunoscut ca părinte al monahismului oriental, ca protector al familiei și al săracilor. Sfântul Vasile a acordat o mare atenție păturii sociale sărace, venind în ajutorul acesteia prin remarcabile acte de caritate. Este cel dintâi ierarh care a întemeiat, pe lângă biserică, azile și spitale, solicitâd celor bogați să vină în ajutorul persoanelor nevoiașe. În acest sens, Sfântul Vasile a fost un exemplu; după moartea părinților, el și-a împărțit averea celor neputincioși și săraci. În același timp, episcopul Vasile a acordat o mare atenție pregătirii canonice și spirituale a preoților. În timpul vieții, ierarhul a făcut numeroase minuni, completează sursa citată. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 01 Ianuarie 2015
Stire din Social : Cum serbează Google Anul Nou
Pagina a fost generata in 0.3706 secunde