Și elevii slab pregătiți au viitor! "Meseria nu le-o ia nimeni din mână!"

3775
Și elevii slab pregătiți au viitor!

Articole de la același autor

Zilele acestea, absolvenții de clasa a VIII-a se înscriu la liceu. Din nou, cei mai mulți vor opta pentru licee, colegii și grupuri școlare, în detrimentul învățământului profesional sau dual, care le poate asigura angajarea imediată, mai ales în condițiile unei piețe a muncii în criză de meseriași.

Repartizarea la liceu se face în funcție de media la admitere, la Evaluarea Națională neexistând noțiunea promovat, așa că 1.054 de elevi au teoretic și practic posibilitatea de a ajunge la un liceu, deși au medie mai mică de 5,00 la admitere. Cel mai probabil, ei sunt cei care, peste patru ani, vor pica bacalaureatul și vor îngroșa rândurile șomerilor.

"Încercăm să convingem părinții că un elev cu asemenea rezultate, care e clar că nu poate, va sta patru ani în liceu, îi va fi greu, după care, ajunge în fața examenului de bacalaureat, pe care îl pică și sunt patru ani pierduți pentru acel copil. În schimb, dacă optează pentru învățământ profesional, îi mai dă o șansă. Trei ani de școală profesională se finalizează cu o meserie, iar după școala profesională se poate întoarce în liceu, în clasa a XI-a, poate lua bacalaureatul și merge la facultate, dacă vrea. Dar are o meserie și se poate descurca", declara, în primăvară, inspectorul școlar general adjunct, prof. Alina Codreanu.

Din păcate, mentalitățile sunt imposibil de schimbat de la un an la altul, dar există speranțe că, la un moment dat, lucrurile se vor schimba și tinerii vor opta în primul rând pentru a-și asigura un loc de muncă.

"O meserie este ceva ce nu le poate lua nimeni!"

"Fiecare trebuie să își analizeze traiectul școlar pe care și-l dorește și care i se potrivește. Tinerii noștri trebuie să fie pregătiți să își ia viitorul în mâini. O meserie este ceva ce nu le poate lua nimeni, indiferent de parcursul lor ulterior. Și dacă vor, apoi, pot să își finalizeze și studiile liceale și să meargă mai departe în învățământul superior. Noi sperăm să diversificăm oferta, dar problema este și elevul, și familia acestuia. Recent, una din solicitări pentru învățământ profesional dual a fost în industria lemnului. Agentul economic era foarte deschis, oferea foarte multe facilități, dar, din păcate, s-au înscris doar doi elevi. Acum îmi doresc foarte mult să se realizeze clasa de turism de la Liceul «Carmen Sylva» din Eforie și așteptăm în continuare înscrieri", a declarat, pentru "Cuget Liber", inspectorul școlar general Gabriela Bucovală.

De asemenea, mai există o clasă în învățământ dual pentru mecanică, tinichigerie auto, la Grup Școlar «Dimitrie Leonida» din Constanța.

"În învățământul profesional dual se pune accentul pe practică, iar agentul economic cu care avem parteneriat asigură stagiile de practică, baza materială, susține financiar pregătirea și oferă o bursă de cel puțin 200 de lei pe lună fiecărui elev care frecventează cursurile acestei clase. Sigur că ar fi necesare mai multe clase în turism și alimentație publică, dar, deocamdată, nu avem solicitări. Agenții economici trebuie să capete încredere în această soluție", a mai spus șeful ISJ Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3839 secunde