Și marea avea drepturi în timp de pace și de război

636
7
Și marea avea drepturi în timp de pace și de război - dreptulmarii-1335211418.jpg

Apărută sub egida "Clubului Amiralilor", cu sprijinul Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică, lucrarea semnată de comandorul în retragere Constantin Manea, reputat profesor universitar de drept maritim la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" timp de trei decenii, și comandorul dr. Marian Moșneagu, fost director al Muzeului Marinei Române și actualul șef al Serviciului Istoric al Armatei, este structurată pe patru părți și 35 de capitole și constituie un original compendiu de drept maritim.

Legislația în domeniul dreptului maritim internațional public este prezentată în evoluția sa istorică, fiind acompaniată de comentarii pertinente și exemple din practica dreptului național și universal. Sunt detaliate și uneori redate parțial sau integral actele normative cu referire expresă la regimul juridic al mării libere, strâmtorilor Mării Negre, platoului continental, apelor teritoriale, zonei economice exclusive și zonei contigue, statutul insulelor și al canalelor de navigație, zonei internaționale a teritoriilor submarine.
De asemenea, autorii prezintă jurisdicția militară, regulile internaționale care reglementează conflictele armate pe mare, prizele maritime, neutralitatea în războiul naval, contrabanda de război, tribunalele maritime, statutul persoanelor în război etc., precum și operele juridice ale unor reputați juriști români precum Constantin Tonegaru, Preda Fundățeanu ș.a.
În "Prefață", autorii evidențiază faptul că tratatul de drept maritim pe care îl supunem atenției studenților facultăților de profil ca și specialiștilor în domeniu este una dintre aceste lucrări de reală utilitate. Manifestând continuitate în preocuparea noastră privind întregirea materialului informativ în domeniul dreptului maritim și bazându-ne pe o experiență îndelungată în activitatea universitară și de cercetare științifică, apreciem că am reușit să selectăm și să sintetizăm informațiile corespunzătoare unui studiu aproape complet privind reglementarea juridică a instituțiilor dreptului mării și conflictelor maritime.
"Lucrarea poate fi apreciată ca oportună în această perioadă de imprevizibile tensiuni și stări conflictuale politice, diplomatice și militare în cele mai diverse zone și teatre maritime ale Oceanului Planetar, ceea ce o face deosebit de utilă și imperios necesară pentru documentare și perfecționarea pregătirii juriștilor, personalului din Forțele Navale, personalului navigant și specialiștilor în domeniul navigației, shippingului și exploatărilor portuare", a declarat, pentru "Cuget Liber", comandorul dr. Marian Moșneagu.
Volumul însumează 560 de pagini și reprezintă deopotrivă un veritabil cod legislativ și un prețios instrument de lucru pentru specialiștii în domeniu, dar și pentru studenții facultăților de profil interesați de aprofundarea legislației interne și internaționale care reglementează statutul juridic al mărilor și oceanelor în timp de pace și în cazul unor diferende sau conflicte armate.



Comentează știrea

Agapa cu comandorul care nu a ajuns amiral
1 mai 2012
De ce mor unii atei ?

"Costel,am avut 2 sticle de vin vechi in servanta din sufraferie'',iar saracu' Costel,privind piezes,ca numai ei erau in casa,fi'sa fiind casatorita in Italia,ii spuse ei,consoarta ,care vorba lui,l-a apasat toata viata: "Poate le-ai dus tu la soru-ta la Braila!" "Unde este Dumnezeu asta,sa-l vad si eu !?"...am fost de fata cand Manea pregatea cu Mosneagu cartea despre care se scrie aici...eu nu prea cred in valoarea ei,poate cumva partial...mosneagu cred ca nu prea cunoaste despre problematica cartii,din ce stiu eu dumnealui a fost mai mult pe la revista marinei , iar manea,care e un vulpoi despre dreptul marii,care a raamas in urma cu doctrina si nu are doctoratul in drept, e prea batran ca sa fie pe faza cu toate problemele de regim juridic al marii in timp de pace si de razboi...voi scrie o recenzie la cartea acesta si veti vedea ca am dreptate...si cred ca sursa de inspiratie a fost lucrarea conflictele armate pe mare scrisa de closca...

Papagalul lui Manea are culoare verde
2 mai 2012
Dumneata apari coperta nu trebuie sa fii in contractul de editura

Studiati " Manualul de la San Remo privind dreptul international aplicabil in conflictele pe mare " si comparati cu lucrarea lui Manea-Mosneagu; stiu ca batranul comandor este pasionat de amiralul Preda Fundateanu care a scris despre prizele maritime si tot atat de adevarat ca este pasionat de lucrarea de inspiratie scrisa de Hugo Grotius,"De jure belli,ac pacis "; "Dumneata nu ai auzit de teritoriile submarine...",acesta a fost semnalul pe care Manea,dupa sase ore de conferentiat in fata mea la el acasa,mi l-a transmis fara vrea,mai mult din orgoliu,in urma cu trei ani..."Cum ati spus domn' profesor...teritoriile submarine?" " Eh, e o problema prea grea,nu te pricepi dumneata...du-te sa judeci cu roaba dosarele la instanta"...exact ca un zgarcit care stie secretul meseriei si vrea sa plece cu el in cavou,nu a vrut sa mai spuna nimic...dar eu intelesesem intr-o clipa despre ce era vorba ,iar acum sunt la distanta mare fata de comandorul in retragere manea constatin,pe care l-am iubit atat de mult incat unul din fii mei ii poarta numele de Constantin...dar atunci a fost momentul pentru care ii datorez destinului ,care a vorbit prin batranul comandor egoist,multa recunostinta...Dumnezeu sa fie alaturi si sa realizez lucrarea care este in lucru de doi ani; am sa fac recenzia cartii lui manea sa vada cum e ...ii voi da dreptate daca are si il voi critica daca a scris aberatii...

Mai bine ii dau foc in fata curtii de apel decat sa apari coautor-expresia lui manea la procesul de drepturi de autor
4 mai 2012
Cum se publica carti in Romania

Prin editura Mica Valahie s-a obtinut subventionarea aparitiei acestei lucrari de catre Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica;studiati acesta lucrare subventionata si veti observa ca pur si simplu ,ca sa fie mai multe pagini publicate se adauga textul Hotarii Curtii Internationale de Justitie in cauza Romania/versus Ucraina( vezi pag. 259- 320 ) iar in Partea a IV-a ,Anexe, mai multe texte de conventii internationale( p.477-550);pana unde merge nesimtirea in tara acesta ? Cum s-a apreciat valoarea stiintifica a acestei lucrari ? Cum adica "lucrare aparuta sub egida Clubului Amiralilor ",care este contributatia acestui Club ...la corectura...la ce? a dat vreun aviz stiintific...???

Marea Decupare din alte publicatii spre o smechera suventionare de catre stat ...alo,Parchetul General,Sectia Parchete militare...astia au grade militare...cine verifica ?
4 mai 2012
" S-o trecem si e ficamea pe coperta,poate ii foloseste la ceva!"

Cititi la pag. 420 pct.44 oase sub toate formele,intregi sau sparte si oase calcinate...pct.31 bambus...au destinatie ostila fiind marfuri de contrabanda de razboi...de asemenea,se considera de drept contrabanda urmatoarele articole care au o destinatie ostila:pct.3.nucile,alunele(vezi p.420-421)...asemenea aberatii desuete au fost subventionate de statul roman pentru aparitia in public a acestei carti ...care dupa aprerea mea are valoare discutabila;pana unde merhge siretenia lui manea ?

Comandorii de la Baltatesti
6 mai 2012
Lasii marii in timp de pace si de razboi

Unde este analizat embargoul in comparatie cu blocada maritima,cu diferente si aspecte comune? Se stie ca unii triseaza si in razboi pe mare,adica ascund navele de lupta din fata convoiului dupa navele comerciale si apoi intra in drumul de lupta si ataca prin surprindere...si Manea Costantin care a absolvit scoala de submarine de la rusi este un mare smecher...sub aparenta unui om cinstit se ascunde un mare vulpoi...Se stie ca unii comandanti ascundeau vedeta purtatoare de rachete dupa nava ancorata langa platforma de fora jmarin si apoi intrau in drumul de lupta si atacau prin surprindere...asa s-a luat sponsorizarea cartii,prin editura de la Autoritatea Nationala de Cercetare Stiintifica...in spate sunt cei doi comandori putrezi de bogati...

Comandorii de la Baltatesti
6 mai 2012
Lasii marii in timp de pace si de razboi

Unde este analizat embargoul in comparatie cu blocada maritima,cu diferente si aspecte comune? Se stie ca unii triseaza si in razboi pe mare,adica ascund navele de lupta din fata convoiului dupa navele comerciale si apoi intra in drumul de lupta si ataca prin surprindere...si Manea Costantin care a absolvit scoala de submarine de la rusi este un mare smecher...sub aparenta unui om cinstit se ascunde un mare vulpoi...Se stie ca unii comandanti ascundeau vedeta purtatoare de rachete dupa nava ancorata langa platforma de fora jmarin si apoi intrau in drumul de lupta si atacau prin surprindere...asa s-a luat sponsorizarea cartii,prin editura de la Autoritatea Nationala de Cercetare Stiintifica...in spate sunt cei doi comandori putrezi de bogati...

Rivalitatea pentru UNCLOS III
12 mai 2012
Numai COLOMBUS il recunoste drept o autoritate in materie

" Domn' Profesor,mai este cineva mai tare decat dumnevoastra in Romania pe dreptul marii?" " Mai este unul Mazilu",spuse batranul comandor,plimbandu-si limba dintt-o parte in alta ca dragon...ca aproape m-am speriat...tot El imi spuse atunci ca El trebuia sa faca parte din Delegatia de Stat a Republicii Socialiste Romania la UNCLOS III la Montego Bay in Jamaica,dar i-a luat locul ambasadorul Dumitru Mazilu,pe atunci colonel de sucuritate si cred ca lucra la Ministerul de Externe la Directia Juridica.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3391 secunde