Concurs Simpozion dedicat lui Ovidiu, la Muzeul de Istorie

303

Articole de la același autor

Sâmbătă, 21 martie, în sala "Ovidiu" a Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța a avut loc simpozionul "Carmina Ovidiana" organizat de filiala tomitană a Societății de Studii Clasice din România. Anul acesta se împlinesc două milenii de la exilarea poetului din Sulmona la marginea Imperiului Roman, în colonia grecească Tomis și de aceea la Constanța vor avea loc de-a lungul anului 2009 o serie de manifestări dedicate evenimentului. Ceea ce pentru poet a fost o tragedie pentru orașul de pe malul Pontului Euxin s-a dovedit a fi o binecuvântare, pentru că o importantă parte a operei sale a fost scrisă în cursul acestui exil.
Evenimentul a cuprins atât comunicări științifice, pe tema mitului lui Orfeu, sau al lui Aeneas în creația ovidiană, cât și momente literare. Comunicările științifice au fost susținute de Ștefan Cucu, Livia Buzoianu, Elena Crăcea, Dorina Cifra, Traian Lazarovici și Florentina Nicolae. Studenți ai Facultății de Litere din cadrul Universității "Ovidius" au recitat din versurile poetului de la Sulmona în versiunea latină originală, dar și în traduceri în limbi moderne.
Sala "Ovidiu" a muzeului a fost aleasă ca locație pentru acest simpozion, pentru că în săptămânile acestea, pentru aproximativ o lună, ea găzduiește o expoziție de arheologie dedicată aceleiași aniversări. Asociația Studenților la Arheologie și Istorie din România, filiala Constanța, a organizat expoziția intitulată "Arheologia: pasiune, știință, poezie" care înfățișează prin fotografii munca lor, iar în vitrine așezate în fața simezelor se găsesc obiecte găsite pe situri. Fotografiile sunt însoțite de versuri ovidiene în limba latină și română. Cea mai mare parte a fotografiilor au mai fost expuse la librăria Predania, însă de data aceasta au fost adăugate și vase de ceramică, monede și alte obiecte excavate de tinerii arheologi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7767 secunde