Sindicatele cer mai mulți bani pentru școli. "Educația se va degrada într-un ritm accelerat!"

600
Sindicatele cer mai mulți bani pentru școli.

Articole de la același autor

Noul ministru al Educației, Monica Anisie, are o misiune grea în perioada următoare. Încep pregătirile pentru simulările examenelor naționale, în școli lipsesc multe manuale, noile reguli pentru admiterea la liceu sunt combătute de mulți, iar numeroși elevi nu au cu ce să ajungă la școală. Însă cea mai mare problemă este subfinanțarea Educației.


Reprezentanții profesorilor au venit deja cu o primă propunere și solicitare către noul ministru al Educației: renunțarea la costul standard per elev, iar reprezentanții școlarilor îi cer rezolvarea situației transportului elevilor, precum și modificarea metodologiei de admitere la liceu eliminând obligația celor cu medie de admitere sub 5.00 să meargă în învățământul profesional.


Federația Sindicatelor Libere din Învățământ solicită noului Guvern al României regândirea sistemului de finanțare a Educației și alocarea, în noul an bugetar, a 6% din PIB pentru acest sector de activitate. "Păstrarea actualului mod de calculare a costului standard per elev/preșcolar înseamnă adâncirea subfinanțării și scăderea calității actului educațional ca principal efect. Costul standard per elev/preșcolar este «găselnița» prin care guvernanții, de-a lungul anilor, nu au făcut decât să mimeze finanțarea educației. Fără alocări de fonduri calculate în funcție de realitățile din școli, educația din România va continua să se degradeze într-un ritm accelerat", susțin reprezentanții FSLI, din care face parte și Sindicatul Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța.


Elevii vor schimbarea metodologiei de admitere la liceu
Conform Legii Educației Naționale, banii de care dispune o unitate de învățământ pentru desfășurarea procesului instructiv - educativ rezultă prin multiplicarea costului standard per elev/preșcolar cu coeficienți specifici unității școlare și cu numărul de elevi. Valoarea costului standar s-a stabilit în anul 2010 și ulterior a mai fost modificat prin hotărâri de Guvern. În prezent, valoarea costului standard per elev este de 370 de lei, ajungându-se practic în situația în care părinții trebuia să aducă bani de acasă pentru supraviețuirea unităților de învățământ, înființându-se acele fonduri ale clasei și fonduri ale școlii.


"Dacă se dorește un învățământ de calitate, dacă se dorește ca scoala să formeze forță de muncă de care are atâta nevoie România, dacă se dorește să înceteze migrația românilor, atunci trebuie crescută semnificativ investiția în educație. Guvernanții trebuie să lase Consiliul Național privind Finanțarea Învățământului Preuniversitar să stabilească valoarea corectă a costului standard per elev/preșcolar și să se țină cont de ea sau cea mai bună variantă ar fi eliminarea acestuia. Păstrarea actualei formule privind stabilirea valorii costului standard înseamnă îngroparea definitivă a învățământului preuniversitar, «groparul» fiind acest cost standard", este de părere Simion Hancescu, președintele FSLI.


La rândul lor, reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța își exprimă speranța că noul ministru al Educației va lua "măsuri de urgență în vederea rezolvării situației transportului elevilor, în vederea remedierii măsurii dăunătoare privind trimiterea elevilor care nu obțin media de admitere peste 5.00 în mod obligatoriu în învățământul profesional, pentru deblocarea situației manualelor școlare care nu au ajuns încă pe băncile elevilor de clasa a șaptea".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4367 secunde