Cuget Liber propune dezbaterea Legii învățământului

SISTEMUL NAȚIONAL DE ÎNVĂȚĂMÂNT PREUNIVERSITAR

508
Secțiunea 1: Învățământul de artă
Art. 36. Învățământul de artă se organizează pentru elevii cu aptitudini în acest domeniu.
Art. 37. Pentru desfășurarea învățământului de artă, se organizează unități de învățământ preuniversitar cu program integrat sau suplimentar.
Art. 38. (1) Admiterea, organizarea și funcționarea învățământului de artă, precum și organizarea și desfășurarea examenului de certificare a competențelor profesionale se reglementează de Ministerul Educației.
(2) Studiul disciplinelor de specialitate din învățământul de artă se realizează individual, pe grupe sau cu clasa, conform criteriilor stabilite de Ministerul Educației.
Art. 39. (1) Pentru sprijinirea activității artistice, Ministerul Educației organizează tabere de creație artistică, concursuri artistice, festivaluri, acordă burse și alte forme de stimulare a performanței.
(2) Ministerul Culturii și celelalte ministere interesate pot să sprijine financiar și material activitățile de performanță în domeniul artelor.
Secțiunea 2: Învățământul sportiv
Art. 40. (1) Învățământul sportiv, cu program integrat și suplimentar, se organizează pentru copiii și elevii cu aptitudini în domeniul sportiv.
(2) Agenția Națională pentru Sport, federațiile sportive și alte organisme sau instituții interesate pot să sprijine financiar și material activitățile de performanță în domeniul sportului.
Art. 41. (1) Învățământul sportiv integrat se organizează în unități de învățământ cu program sportiv precum și în clase cu program sportiv, organizate în celelalte unități de învățământ.
(2) Învățământul sportiv suplimentar se organizează în cluburi sportive școlare și centre de excelență, organizate pe disciplină sportivă. Cluburile sportive școlare au personalitate juridică și se pot afilia la federațiile de specialitate. Transferarea sportivilor din aceste cluburi se face în baza reglementărilor Ministerului Educației, potrivit regimului de transferuri stabilit de federațiile naționale sportive.
Art. 42. (1) Admiterea, organizarea și funcționarea învățământului sportiv, precum și organizarea și desfășurarea examenului de certificare a competențelor profesionale se reglementează de Ministerul Educației.
(2) Pregătirea sportivă a copiilor și elevilor din învățământul sportiv se realizează pe grupe sau individual, potrivit criteriilor stabilite de Ministerul Educației.
Art. 43. (1) Pentru sprijinirea activității sportive de performanță, Ministerul Educației organizează tabere sportive, cantonamente, concursuri, competiții și campionate sportive școlare, acordă burse și alte forme de stimulare a performanței.
(2) Ministerul Educației poate colabora cu organizațiile de specialitate și cu persoane juridice sau fizice pentru asigurarea resurselor financiare și materiale necesare desfășurării în bune condiții a învățământului sportiv cu program integrat și suplimentar.
Secțiunea 3: Învățământ militar, de ordine și securitate publică
Art. 44. Învățământul preuniversitar militar, de ordine și securitate publică este învățământ de stat, parte integrantă a sistemului național de învățământ, și cuprinde: învățământ liceal și învățământ postliceal pentru formarea maiștrilor militari, a subofițerilor și a agenților de poliție.
Art. 45. Structura organizatorică, profilurile, specializările, cifrele anuale de școlarizare, criteriile de selecționare a candidaților pentru învățământul militar și învățământul de ordine și securitate publică se stabilesc de către ministerele interesate și de către alte instituții cu atribuții în domeniul apărării, al ordinii publice și al siguranței naționale, potrivit specificului fiecărei arme, specializări, fiecărui nivel și formă de organizare a învățământului, cu avizul conform al Ministerului Educației.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8369 secunde