Situație dramatică la Constanța: spectacole de excepție, public inexistent

1289
9
La Constanța, oferte pentru cultură găsim din plin. La nivel managerial, instituțiile de cultură se străduiesc din toate puterile să ofere constănțenilor un program cât mai bogat și cât mai diversificat în domeniul cultural.
Situația dramatică vine însă, din lipsa aproape totală de interes a constănțenilor, pentru concerte, teatru și restul activităților menite să ne relaxeze, dar cel mai important, să ne dezvolte bagajul cultural.

La finele săptămânii trecute, în Sala Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski", unul dintre cei mai vestiți dirijori argentinieni, Ramiro Arista, un dirijor de clasă europeană, a adus la rampă capodopere muzicale de talie mondială.
Valoarea acestui perfect ansamblu al orchestrei este incontestabilă și, mai mult decât atât, ne încălzește simțurile, în schimb, este înfiorător că nu avem cui să oferim toate aceste bijuterii muzicale.
"Pentru publicul nostru mult iubit ne dăm toată silința să aducem cele mai spectaculoase concerte, cei mai renumiți dirijori și cele mai calitative piese. În fond, asta este ceea ce contează, ca oamenii să își dea seama că dorim să insuflăm cât mai multă cultură pentru ei", declara Daniela Vlădescu, directorul Teatrului "Oleg Danovski".
Dar pentru cine aducem toate aceste concerte fără reproș? Cui să oferim cultură și calitate, ținând cont că la concertul de vineri seară, în sala de spectacol aproape că au fost mai mulți instrumentiști decât spectatori?
"Constanța are un public minunat care știe să trăiască muzica alături de noi, iar eu mă simt minunat aici, alături de cei care iubesc bijuteriile muzicale", ne-a declarat dirijorul, probabil neștiind ce să spună despre eșecul vizibil creat de lipsa oamenilor.
Cei care au fost prezenți în sala aproape goală și-au dovedit deosebita recunoștință și constanta lor admirație pentru valorile perene ale muzicii, prin repetate aplauze pentru măiastra orchestră și încântătorul dirijor. Felicitări celor care au avut curajul să aleagă cultura în locul altor activități, felicitări artiștilor care își dau interesul pentru creșterea valorii noastre, iar despre tragica prăbușire a culturii constănțene, nu putem decât suspina cu regret.

Comentează știrea

ARTIST
23 ianuarie 2012
de calitate, PE DRACU

Chiar nu-ti este rusine madam vladescu sa ne bagi sub nas farsa cu spectacole de calitate? ce crezi ca suntem surzi, orbi, prosti? Pe cine vrajesti tu cu mari valori, ca in afara de pilele tale de unde iti tragi spaga de rigoare, nu auzim decat oracaieli si dirijori de proba.

Meloman
23 ianuarie 2012
nr.1 are dreptate

In privinta calitatii spectacolelor mai este totusi mult de lucrat.

geo
23 ianuarie 2012
cei ce isi permit sint fanii lui adi minune daca il puteti aduce la teatrul de stat

Sint destui hoti,spagari,profitori care o duc bine tocmai in vremuri de criza,pe de alta parte sint inteletuali ca doctorii,avocatii,judecatorii si altii care chiar si la stat nu se pot plinge ca au probleme financiare si duc grija zilei de miine dar astora cultura le lipseste cu desavirsire.O mare parte din restul cetatenilor care iubesc teatrul,muzica de calitate ,baletul nu isi pot permite sa dea ultimul ban la spectacole.Societate s-a cernut : cei cu bani le au cu manelele iar ceilalti s-ar duce dar nu au cu ce.

eleny
23 ianuarie 2012
imi placea

imi placea sa merg la teatru si la concerte, visam sa vad un spectacol de balet, dar nu aveam bani niciodata pentru bilete! ma gandeam ca daca as fi mers la un spectacol pe luna nu mi-as mai fi permis abonament de troleibuz pe o luna...

Crai de curte Veche
23 ianuarie 2012
O minciuna psd-ista

De cind au venit cei fara de carte la puterea judetului , au DISTRUS FILARMONICA MAREA NEAGRA , pe care nici ceasca nu a distrus-a. Ce vrea d-na director ? Sa promovam cultura costumului de blugi cu care a venit mazarica la un concert?, sau minciunile unui bolnac de beat in intersectiile Constantei? Sa se faca concerte simfonice in fiecare vineri cum erau si venea lumea. Incet incet se invata nu ca la spiru haret de Constanta, sau ovidius , nu vin la spectacole nici universitarii , dovada ca sunt facuti pe puncte.Mergeti in Iasi sa vedeti universitari,la concerte , nu la Tirgoviste unde se dau doctorate la toata lumea cite unul sa ajunga la toata lumea,sau la Constanta.

Petre B
23 ianuarie 2012
Lumea nu se duce la spectacole din cauza banilor

"Situația dramatică vine însă, din lipsa aproape totală de interes a constănțenilor, pentru concerte, teatru și restul activităților menite să ne relaxeze, dar cel mai important, să ne dezvolte bagajul cultural." Sabrina,articolul tau este o aberatie. Articolul tau este o jignire la adresa constantenilor. Sa declari ca, constantenii nu se duc la spectacole ca nu sunt interesati este o minciuna. M-as duce la teatru o data la 2-3 zile,insa din cauza pretului prefer sa stau acasa sa ma uit la un film. In conditiile in care cel mai ieftin bilet la teatru costa 25 RON ca si la film,constantenii nu vor umple prea curand salile spectacolelor.Reduceti pretul biletelor la 10 RON si atunci o sa vedeti salile pline la teatru si alte spectacole. Ii dau perfecta dreptate lui @geo(nr 3) cand spune ca cei cu bani sunt manelisti ,iar cei care n-au s-ar duce , dar nu pot din cauza preturilor. Ar trebui sa-ti ceri scuze fata de constanteni pt articolul tau. Personal,m-am simtit jignit de articolul tau.

Petre B
23 ianuarie 2012
Lipsa banilor

Sabrina,la teatru nu poti sa te duci singur(mai rare cazurile). Fa si tu un simplu calcul. 2 persoane X 25 RON = 50 RON. Cu 50 RON,constanteanul mananca 2-3-7 zile(in functie de fiecare cat mananca si ce mananca) Sa arunci niste cuvinte scrise intr-un articol fara sa gandesti este la indemana oricui. Personal,nu te consider o jurnalista. AR TREBUI SA-TI CERI SCUZE FATA DE CONSTANTENI,SABRINA PT JIGNIRILE TALE ADRESATE CONSTANTENILOR.

Mara
23 ianuarie 2012
Despre teatru

Mai inainte de toate, spectacolele nu sunt promovate.Auzim despre ele de multe ori dupa ce au avut loc.Site-ul arata jalnic! La institutiile similare din tara sunt afisate spectacolele cu mult timp inainte, poti cumpara biletul online sau poti achizitiona un abonament lunar ori anual. De multe ori ne-am dorit sa oferim in dar un astfel de abonament unei persoane dragi! In orasul in care exista un Liceul de Arta, o Facultate de Arte cu specializarea Canto, este inexplicabil sa avem salile goale! Nu constantenii sunt lipsiti de cultura ci cultura este pe mana unora care nu se pricep sa o daruiasca...

Maria-Magdalena
6 iunie 2014
Ramiro Arista

Am vazut la Suceava un concert cu muzica latino-americana, al Filarmonicii Botosani, dirijat de Ramiro Arista. A meritat toate aplauzele si entuziasmul spectatorilor, adevarat prea putini la numar. Norocul meu a fost, ca pensionara fiind, pretul biletului a fost modest.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 17 Decembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Cotimanis, "Ultimul Don Juan"
Pagina a fost generata in 0.4618 secunde