În cadrul Congresului internațional de la MINAC,

Specialiști europeni în epigrafie vizitează Histria și Adamclisi

521
Ieri, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (MINAC) au început lucrările colocviului româno-german de epigrafie și istorie cu tema "Relații externe ale orașelor pontice și microasiatice în perioada elenistică și romană". Specialiștii în epigrafie vor vizita, în cadrul colocviului, două obiective istorice importante, Histria și Adamclisi.
Comunicările și lucrările științifice sunt susținute de specialiști din România, precum și din alte câteva țări europene: Johannes Nollé (Germania), Ursula Kunnert (Elveția), Christof Schuler (Germania), Alexandru Avram (Franța), Maria Bărbulescu (Constanța), Livia Buzoianu (Constanța), Adrian Robu (Franța), Ligia Ruscu (Cluj–Napoca), Alexandru Suceveanu (București), Victor Cojocaru (Iași), Mădălina Dana (Franța), R. Malcolm Errington (Germania), Lucrețiu Bîrliba (Iași), Iulia Dumitrache, Ale-xandru Barnea (București), Florian Matei-Popescu (București).
Despre semnificația acestui eveniment și importanța lui în peisajul istoric dobrogean ne-a vorbit dr. Livia Buzoianu, cercetător științific gr. I în cadrul MINAC: "La ani distanță după organizarea Congresului de Epigrafie la Constanța în 1977, este reluat interesul pentru epigrafia dobrogeană, pentru epigrafia de epocă elenistică și romană dintr-un spațiu mai larg. Acest spațiu înseamnă bazinul Mării Negre, bazinul Mării Mediterane, înseamnă toată lumea elenistică și ro-mană. A fost ales acest loc și datorită faptului că Dobrogea oferă o cantitate impresionantă de piese documentare, de materiale arheologice, iar invitații pot vedea de ce tezaur nemaipomenit epigrafic dispunem".
Toate materialele prezentate în cadrul colocviului sunt inedite, și urmează să fie publicate de către Institutul German din München, în limbile germană, engleză și franceză.
Muzeul de Istorie și-a manifestat constant interesul de a organiza și găzdui evenimente cu participare internațională, cum ar fi colocviile cu teme axate asupra ceramicii gri și amforologiei, din anii trecuți: "Încercăm să punem în valoare toate aspectele ce țin de economia, viața culturală și civilizația antică în spațiul nostru și într-un spațiu mai larg la care ne conexăm".
Colocviul se desfășoară în perioada 21-24 septembrie, fiind organizat de MINAC și Comisia de Istorie Veche și Epigrafie a Institutului German din München.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.6653 secunde