Spectacol impresionant la Constanța cu dans, călăreți și luptători turco-tătari

1083
4

Articole de la același autor

Constănțenii au asistat, vineri, la un spectacol impresionant la cea de-a XXI-a ediție a Festivalului internațional al portului, dansului și cântecului popular turco-tătar. Costume tradiționale, călăreți îmbrăcați în costume de luptători specifice secolului XIII, trăsurile au tăiat respirația constănțenilor, care au aplaudat parada organizată de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani. 


Reprezentanți din Macedonia, Bulgaria, Turcia, Georgia și România și-au dat mâna, oferind constănțenilor și turiștilor o paradă impresionantă. Întreg staff-ul uniunii, liderul spiritual al Cultului Musulman din România Iusuf Muurat, cu toții au însoțit parada costumelor tradiționale pe traseul Teatrul de Vară "Soveja" - B-dul Al. Lăpușneanu - Faleză stațiunea Mamaia - Cazinoul din Stațiunea Mamaia. Con-stănțenii, dar și turiștii au putut, ieri, viziona un spectacol pe scena de la Cazinoul din Mamaia. Următoarea oprire a fost la Prefectura județului Constanța, Consiliul Județean și Primăria Constanța, sala "Remus Opreanu". Tot ieri, organizatorii au oferit un spectacol pe scena Teatrului de Vară Soveja. 


Numeroase ansambluri din străinătate au sosit la Constanța pentru a prezenta portul, dansul și cântecul popular. Din Turcia au participat Fanfara otomană Mehter "Ertuðrulgazi" din Bursa, Ansamblul Camerei contabililor și inspectorilor fiscali din Bursa, Ansamblul Uniunii Tătarilor Crimeeni din Eskișehir și Ansamblul YAFEM din Yalova. Din Macedonia, au participat și anul acesta Ansamblul "Bahar", din Georgia - Ansamblul "Mtsvervali", din Bulgaria - Ansamblul "Ömer Lüfty" Kýrcaali. Noutatea de anul acesta o reprezintă participarea Ansamblului "Miras", al tătarilor din Lituania. Nu au lipsit nici ansamblurile Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Mu-sulmani din România: Qaradeniz, Mini-Qaradeniz (UDTTMR Constanța), Qarasu și K-șkene Qarasu (UDTTMR Medgidia), Yýldýzlar (UDTTMR Mihail Kogălniceanu), Aqsu (UDTTMR Agi-gea), Mini-Cansu (UDTTMR Techir-ghiol), Qaytarma (UDTTMR Valu lui Traian), Qanara și K-șkene Qanara (UDTTMR Ovidiu), Canlar (UDTTMR Cobadin), Cașlar (UDTTMR Mangalia), Qarýlðaș (UDTTMR Tuzla), Grădinița Bilingvă Româno-Turcă "Zubeyde Haným" și soliștii Melia Iusuf și Ialcin Faic.


Manifestările vor continua și sâmbătă, 29 august, începând cu ora 15 - kureș în parcul de lângă Teatrul Soveja, iar seara începând cu ora 19 va urma un spectacol pe scena Teatrului de Vară Soveja. 


Șeful cultului Musulman din România, Iusuf Muurat ne-a declarat: "Dobrogea este un model de conviețuire interetnică. Ne bucurăm că am reușit să păstrăm această tradiție an de an. 


Festivalul organizat a ajuns la cea de-a XXI-a ediție, iar grație evenimentului cu participare internațională avem ocazia să facem cunoscut lumii întregi tradițiile și obiceiurile noastre de sute de ani. Ceea ce ne definește pe noi ca etnie sunt tradițiile și suntem mândri de faptul că imaginea noastră este promovată tocmai prin tradiție și valori spirituale, limba maternă, istorie."


Comentează știrea

tudor
29 august 2015
bravo

Felicitari pentru organizare, foarte frumos ce am vazut pe strazile din Constanta !

wwww
29 august 2015
Dl Eserghep

Mai presedintele tatarilor esti um nimenea in viata tatarilor ,ce faci cu femeia ta.

Gabriela
29 august 2015
Oportunitate!

Lucreaza de acasa! Esti o persoana care vrea sa castige bani online? Nu ai loc de munca? Ai datorii si nu mai stii cum sa scapi de ele? Sau vrei doar niste bani in plus, pe care sa-i castigi in timpul tau liber? Aici este ceea ce cauti! Simplu, rapid, clar si eficient! Totul e pregatit pentru tine! Trebuie doar sa ne cauti la adresa de email: [email protected]

tătaro-tătar
31 august 2015
luptători "turco-tătari"??

Au fost și luptători "latino-români"? Sau poate ceva "slavo-ruși"? ...

Articole pe aceeași temă

Marţi, 18 August 2015
Stire din Cultură-Educație : Horia Brenciu revine pe litoral
Pagina a fost generata in 0.4603 secunde