"Suntem o generație de expirați și ne mândrim cu asta"

464
2

Biblioteca Județeană "Ioan N. Roman" din Constanța a fost înființată în anul 1931, printr-o decizie a Ministerului Instrucțiunii
și Culturii Publice condus la acea dată de Nicolae Iorga. Cu ocazia împlinirii a 80 de ani de existență, ieri, la sediul bibliotecii au avut loc mai multe manifestări.

Din evenimentele care au avut loc amintim atribuirea solemnă a numelor celor doi directori ai instituției, Dumitru Constantin Zamfir - cel care a pus piatra de temelie a sediului actual și Liliana Lazia - cea care l-a inaugurat, celor două săli de lectură ale bibliotecii, sala de presă și sala de literatură.
"În anul 80 al existenței sale, împuținată și neregăsindu-și încă suflul, biblioteca tomitană a rămas însă, instituțional vorbind, tot fără concurență. Este deținătoarea celui mai valoros patrimoniu bibliologic și bibliofil al spațiului dobrogean și a celei mai mari baze de date biobibliografice de memorie locală, este instituția cu cea mai accentuată vocație comunitară, spre care vin toți, de la copii la studenți, șomeri, cercetători, gospodine, și până la persoane cu vârstele cele mai cuvioase sau cele care vin doar să se adăpostească preț de câteva ore de frigul iernii", a declarat Adriana Gheorghiu, directorul interimar al bibliotecii.
În cursul dezbaterii, directorul bibliotecii a îndreptat discuția spre realitățile zilelor noastre. "Trăim într-o lume plină de clickuri. Sunetul răsfoirii unei cărți nu mai există, pofta de cultură citită nu se mai resimte ca odinioară. Am fost denumită de niște tineri, acum ceva timp, expirată. Într-adevăr, noi toți cei prezenți aici suntem o generație de expirați ai bibliotecii, și suntem mândri de asta", a declarat Adriana Gheorghiu.
Istorici precum Ion Bitoleanu, Gheorghe Dumitrașcu, Valentin Ciorbea și Lascu Stoica au fost prezenți la eveniment și și-au exprimat nostalgia față de trecerea anilor.
În continuare a urmat o expoziție de carte din colecțiile bibliotecii intitulată "Cărți cu legături deosebite" iar în încheierea manifestărilor s-a desfășurat o expoziție de fotografie numită "Bibliotecari constănțeni de ieri și de azi".



Comentează știrea

flory
25 noiembrie 2011
Suntem o generație de expirați și ne mândrim cu asta

Un articol foarte bun,este cat se poate de adevarat ca ,,Trăim într-o lume plină de clickuri. Sunetul răsfoirii unei cărți nu mai există..,, dar societatea a evoluat si nu toate deprinderile sunt pozitive.Dar nu cred ca cineva se poate lipsi de farmecul si hrana sufleteasca pe care cartea o ofera.

phoenixR
25 noiembrie 2011
Trăim într-o lume plină de clickuri

"Trăim într-o lume plină de clickuri" si asta nu e neaparat rau.Parerea mea este ca adevarata valoare a cartilor o reprezinta informatia continuta si nu neaparat modul de prezentare.E adevarat s-ar putea argumenta ca pentru a ajunge publicata o carte trece prin multe filtre (incluzand editura) spre deosebire de mediul online unde oricine poate publica orice.As spune insa ca asta cere doar antrenament din partea cititorului pentru a discerne.De asemenea exista edituri (vezi Barnes & Noble) care pun la dispozitia cititorilor carti in format digital.E adevarat ca sunetul rasfoirii nu exista insa nici sunetul pietrei de moara nu-l mai aude nimeni cand cumpara paine.Biblioteca trebuie sa se adapteze,sa se reinventeze pentru a supravietui,pentru a tine pasul si a-si continua misiunea: Raspandirea cunoasterii,a informatiei colectionate.

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 25 Noiembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Salariile profesorilor vor crește
Pagina a fost generata in 2.7336 secunde