Superstiții de Crăciun. Ce e interzis să faci pe 25 decembrie

1831
Superstiții de Crăciun. Ce e interzis să faci pe 25 decembrie - craciunulnastereadomnului1608883-1703488130.jpg

Articole de la același autor

Lumea creștină sărbătorește pe 25 decembrie Naşterea Domnului. Crăciunul este una dintre cele mai iubite sărbători, de care sunt legate numeroase superstiții. După această zi, se spune în popor că nu e bine să mai fie lăsaţi copiii să spună colinde, că fac bube.


Obiceiurile din bătrâni spun că în dimineaţa de Crăciun e bine să ne spălăm cu apă curată, luată dintr-un izvor sau fântână în care punem o monedă de argint, pentru că tot anul să fim curaţi ca argintul, feriţi de boli şi plin de bani.
Tradiția spune că de Crăciun se deschide cerul și este văzut, de către cei buni, Dumnezeu stând cu sfinții și îngerii la masă. Copiii născuți de Crăciun sau de Anul Nou sunt norocoși.


De asemenea, se crede că la miezul nopţii, înspre Crăciun, apa se preface în vin, iar dobitoacele vorbesc.


Totodată, în ziua de Crăciun e musai să asculți colinde şi să-i răsplăteşti pe urători cu niște colaci, nuci, mere sau bani. Cel ce nu primește colindătorii și nu îi recompensează nu va avea în viitor recoltă bună și nici belșug în casă.
Printre lucrurile pe care Biserica creștină le interzice în marea zi de sărbătoare a Crăciunului se află munca, lucrul pentru bani. Crăciunul este o zi de odihnă și de reculegere spirituală, la fel ca fiecare zi de duminică sau ca alte mari sărbători creștine.


În Bucovina se spune că nu e bine să ai lucruri împrumutate în perioadă sărbătorilor de iarnă. Astfel, în preajma Crăciunului se recuperează sau se restituie toate lucrurile împrumutate. În Moldova nu se da nimic din casă în ziua de Ajun, nu se aruncă nici măcar gunoiul.


În Banatul, focul din casă nu se stinge deloc în preajma Crăciunului pentru ca anul care vine să fie spornic și luminos. Și în Maramureș, focul din casă nu are voie să se stingă în noaptea de Crăciun, așa că se așază pe foc o buturugă mare, numită și “buturuga de Crăciun”.


Totodată, se spune că în ziua de Crăciun nu e bine să faci curățenie și nici să arunci gunoiul pentru că riști să dai afară norocul din casă, iar anul care vine urmează să fie unul foarte greu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4775 secunde