Surprize-surprize, la Festivalul Tineretului, Sportului, Culturii Turce și Tătare

1111
Surprize-surprize, la Festivalul Tineretului, Sportului, Culturii Turce și Tătare - festivalultineretuluisportuluitu-1337283816.jpg

Un eveniment cultural de mare anvergură va avea loc la Constanța, în perioada 19 - 27 mai: Festivalul Tineretului, Sportului și Culturii Turce și Tătare își va deschide porțile pentru toți tinerii talentați.

Prilejuit de sărbătoarea omagierii lui Ataturk, Ziua Tineretului și Sportului, sărbătorită în fiecare an pe data de 19 mai, festivalul este organizat anual, începând cu 2009, de către Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța, Uniunea Democrată Turcă din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România și Asociația Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea.
Conform tradiției, și în acest an, UDTR va da manifestărilor un caracter interetnic implicând în eveniment reprezentanți ai comunităților turce, tătare, a rușilor și lipovenilor, dar și românilor sau aromânilor.
Festivalul reunește "Festivalul Culturii, Sportului și Tineretului" organizat anual în ultimii șapte ani de către Uniunea Democrată Turcă din România și "Crosul Tineretului și Sportului" organizat anual, în ultimii 8 ani, de către Consulatul General al Republicii Turcia la Con-stanța și Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România.
Festivalul va începe pe data de 19 mai cu "Crosul Tineretului și Sportului" și va continua în zilele următoare cu simpozionul "Ataturk și tineretul", târgul de artizanat și produse culinare turcești și tătărești, un spectacol folcloric, lupte tătărești, expoziția intitulată "Lucruri mărunte" care cuprinde lucrări de ceramică și picturi aparținând artiștilor turci și români și lansarea volumului "Influențe ale muzicii tradiționale orientale - turcești în muzica europeană", semnat Nejla Ionescu.
Organizat de către Uniunea Democrată Turcă din România în perioada 24 - 27 mai, cel de-al VII-lea Festival al Culturii, Sportului și Tineretului va cuprinde manifestări precum întreceri de fotbal, tenis de masă, bowling, biliard precum și un concurs culinar.
Joi, 24 mai, manifestările sportive vor debuta la orele 9.00, cu un campionat de fotbal în care se vor întrece opt echipe. Printre participanți, alături de echipele aparținând UDTR, UDTTMR și CRLR, se vor alinia la startul competiției elevi ai Liceului Internațional de Informatică și studenți turci care învață la Universitatea "Ovidius" din Constanța. În aceeași zi, după amiază, se vor desfășura întrecerile la bowling, biliard și tenis de masă. Întrecerile sportive se vor încheia vineri, 25 mai, cu concursul de table și remi.

Concursul de artă culinară va alinia la start tineri turci, tătari și ruși - lipoveni care vor intra în competiție cu mâncăruri tradiționale ale etniei pe care o reprezintă. Competiția se va desfășura vineri, 25 mai, la orele 16.00, la sediul UDTR.
Sâmbătă, 26 mai, în cadrul Târgului de artizanat și produse culinare, UDTR va expune mâncăruri și produse de patiserie tradiționale turcești dar și obiecte de artizanat. În paralel, ansamblurile folclorice "Fidanlar", Kardelen", "Filizler", "Gok Kusagi" și "Genc Umutlar" precum și corul Mehtap, aparținând UDTR, vor susține programe artistice.
Festivalul devine astfel o manifestare amplă, cuprinzând activități care îi vor reuni pe tinerii turci și tătari și le vor oferi posibilitatea de a-și populariza valorile culturale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2663 secunde