Tăieri drastice de clase a IX-a. „Elevii vor fi aruncaţi într-o luptă pe locuri!”

420

Articole de la același autor

Stabilirea numărului de locuri pentru anul şcolar următor stârneşte numeroase nemulţumiri în liceele unde vor fi mai puţine clase a IX-a decât în anii trecuţi. Elevii, părinţii, dar şi profesorii sunt îngrijoraţi că s-au tăiat clase tocmai de la unităţi de învăţământ cu renume şi cu căutare şi că unii nu vor mai prinde un loc acolo unde îşi doresc să înveţe.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa lucrează, în această perioadă, la finalizarea planului de şcolarizare pentru 2021 – 2022. Modificările nu sunt însă agreate în unele licee, unde a fost redus numărul de clase a IX-a pentru admiterea de la vară.

Aşa se face că reprezentanţii Liceului Teoretic „Anghel Saligny” din Cernavodă au iniţiat o petiţie online pentru păstrarea celor trei profiluri ale unităţii, pentru anul şcolar următor. „Din păcate, deşi conducerea liceului, colegii noştri, asociaţia de părinţi, Consiliul elevilor au luptat pentru menţinerea celor trei clase, în urma şedinţei de Consiliu de Administraţie din data de 28 ianuarie, s-a hotărât diminuarea planului de şcolarizare la liceul nostru, cu o clasă, cea de ştiinţe ale naturii, în anul şcolar 2021 – 2022. Ne aşteptăm ca oamenii să reacţioneze la petiţia noastră şi să semneze în favoarea păstrării celor trei clase ale liceului nostru. Nu este normal să se gândească o eventuală «economie», forţând familiile ai căror copii nu vor mai fi cuprinşi în singurul liceu teoretic din Cernavodă şi din zonă, spre eforturi financiare. Căci da, aceştia vor avea posibilitatea ori să facă naveta, sau să se stabilească în oraşe cu liceu teoretic, ori să se orienteze către licee cu profil tehnologic şi clase profesionale. Orice demers va urma în vederea menţinerii lor, va fi susţinut de o solidarizare în mare măsură a oamenilor”, a declarat Lucreţia Marinescu, consilierul de imagine al Liceului „Anghel Saligny”.


Petiţie online cu mii de semnături


Potrivit acesteia, în cadrul unui sondaj realizat în rândul elevilor de clasa a VIII-a, privitor la profilele sau specializările oferite de Liceul Teoretic „Anghel Saligny” pentru care ar opta în anul şcolar 2021 – 2022, specializarea Filologie a avut peste 36% din voturi, specializarea Ştiinţe ale naturii a avut 32% din voturi, iar specializarea Matematică – Informatică a adunat 21% din opţiuni.

Petiţia online a adunat, în numai câteva zile, peste 2.400 de semnături. Conform iniţiatoarei, Ileana Mircea, cele trei specializări ale liceului există încă de la înfiinţarea unităţii şcolare şi „numărul de elevi la nivelul localităţii este suficient pentru a asigura funcţionarea celor trei clase/specializări pentru anul următor”.



Cifre contradictorii


O situaţie asemănătoare este şi la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Medgidia, unde, din cele cinci clase a IX-a propuse, Consiliul de Administraţie al IȘJ a aprobat numai trei. Cadrele didactice ale unităţii de învăţământ au transmis o scrisoare deschisă ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi preşedintelui Klaus Iohannis, în care cer revenirea asupra acestei decizii şi păstrarea cifrei de şcolarizare complete. „Motivaţia IȘJ Constanţa, conform căreia se diminuează numărul acolo «nu se pot constitui clasele», este contrazisă de datele concrete oferite de şcolile gimnaziale din Medgidia şi din localităţile limitrofe. Realitatea cifrelor de şcolarizare şi a numărului de elevi din Medgidia şi din satele învecinate (Mircea Vodă, Peştera, Cuza Vodă, Tortomanu, Siliştea, Castelu, Nisipari), este următoarea: în anul şcolar 2020 . 2021 există 19 clase, cuprinzând 444 de elevi în clasa a VIII-a. Chiar şi cu acel procent de 40% clase pentru învăţământul teoretic şi vocaţional, de care se tot vorbeşte, ar exista 7 – 8 clase pentru învăţământul teoretic şi vocaţional. Nouă ni s-au aprobat doar trei clase. Unde este restul? Nu ştim”, susţin profesorii de la Medgidia în scrisoare. Aceştia subliniază, la rândul lor, efortul pe care ar trebui să îl facă familiile elevilor care nu vor prinde un loc la un liceu din localitate. „Gândiţi-vă la elevii de clasa a VIII-a care se văd aruncaţi într-o luptă pentru unul din cele 78 de locuri de la liceul nostru pentru anul şcolar 2021 – 2022. Gândiţi-vă la părinţii acestor copii, care vor să-şi ţină copiii în localitatea de domiciliu pe timpul liceului, nu să-i trimită la 40 km distanţă, în Constanţa. Este vorba despre copii de 14 – 15 ani!”, transmite colectivul cadrelor didactice al Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia.


Recent, inspectorul şcolar general, prof. Sorin Mihai, a explicat că reducerea numărului de clase este cauzată de numărul extrem de redus al elevilor care vor absolvi anul acesta clasa a VIII-a, faţă de anii anteriori. „Avem 1.000 de elevi mai puţini ca absolvenţi de clasa a VIII-a pentru anul şcolar următor. Este clar că dispar clase, da! Vorbim despre aproximativ 37 de clase”, a declarat şeful IȘJ Constanţa.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3434 secunde