Târgu Jiu: Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși nu va fi introdus pe lista UNESCO

309
Târgu Jiu: Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși nu va fi introdus pe lista UNESCO - ansamblulsculpturalconstantinbra-1437147438.jpg

Articole recomandate

Ansamblul Brâncuși din Târgu Jiu nu va fi înscris pe Lista Patrimoniului Mondial din cauza autorităților și a prezentării dezastruoase care a fost făcută pentru dosarul de admitere.

UNESCO a motivat decizia aducând în discuție faptul că ansamblul "nu este cunoscut, nu formează un tot unitar, suferă la capitolul autenticitate și nu este o operă de geniu, în integralitatea sa".

Ansamblul a fost notat cu cea mai mică notă la examenul de accedere, iar posibilitatea unei înscrieri viitoare nu există.

Deși actualul premier a folosit operele ca simboluri electorale în campania din 2012 și și-a asumat includerea acestuia pe lista UNESCO ca principal obiectiv, elaborarea dosarului "a fost lăsată în sarcina unor amatori din Institutul Național al Patrimoniului, nefiind cooptată la modul real absolut nicio personalitate culturală, niciunul dintre ambasadorii culturali contemporani", scriu cei de la archaeoheritage.ro.

În dosar, însă, operele au fost denumite drept "Ansamblul Monumental de la Târgu Jiu", Brâncuși este descris drept un "influent pionier al sculpturii abstracte", Poarta Sărutului este "un auster portal din travertin", Masa Tăcerii și Aleea Scaunelor intră în categoria operelor puțin cunoscute și puțin importante.

Ansamblul a fost descris ca un monument funerar, dedicat memoriei soldaților morți în luptele din 1916 și comparat, așa cum cere UNESCO, cu "Liberty Memorial" (Kansas) și "ANZAC War Memorial" (Sydney).

În dosarul de admitere se pare că nu au fost prezentate nici influența artistică - Brâncuși pare unul dintre miile de realizatori de monumente funerare.

Un lucru mai grav este că la vizita unui expert trimis de UNESCO au fost descoperite modificări contextuale care afectează autenticitatea și integritatea Ansamblului, ca monument comemorativ și nu a existat nicio explicație pentru asta.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 29 Iunie 2015
Stire din Cultură-Educație : Anunț important de la UNESCO
Vineri, 17 Aprilie 2015
Stire din Social : Delta Dunării, "Peisaj UNESCO"
Pagina a fost generata in 0.4917 secunde