Teatrul constănțean, îndurerat

1574
2
Teatrul constănțean, îndurerat - marianestor-1341332093.jpg
Luni, 2 iulie, s-a stins din viață actrița Maria Nestor.

30 de ani pe scenă în zeci de roluri mai mari sau mai mici în spectacole cu nume răsunătoare puse în scenă de regizori precum Silviu Purcărete, Dominic Dembinski, Ion Maximilian, Andrei Mihalache, Cătălina Buzo-ianu și Florian Pittiș. Maria Nestor a fost balerină până-n clasa a VII-a dar și baschetbalistă la echipa Farul Constanța. Dar a ales teatrul. Pentru care, la 30 de ani de carieră, la pro-punerea UNITER, Consiliul Județean Constanța i-a acordat o diplomă de excelență.

"Mă simt ca un pescăruș în largul mării, cu aripile înghețate, care se uită în jur și nu vede nimic. După ce cortina cade la final de spec-tacol, noi, actorii, devenim ploaie de stele, iar la următorul spectacol o luăm de la început" se deschidea actrița Maria Nestor în fața reporte-rului Cuget Liber în 2010, la două luni de la pensionare.

"Originară din Constanța, a fost repartizată aici dupa absolvire, debutând în anul 1977", ne-a spus Anaid Tavitian, consultant literar artistic al Teatrului de Stat Constanța. "Prima apariție a actriței s-a produs în ianuarie, cu un rol secundar din «Micul infern». Dar, îmi aduc foarte bine aminte, că două luni mai târziu, la premiera absolută «Marele soldat» din martie ‘77, care marca Centenarul Independenței, Televiziunea Română, aflată în sală, a preluat și transmis imagini, vorbind și despre debutul tinerei actrițe care juca rolul Iuliei", a continuat Anaid Tavitian. "S-a dezvăluit de la început ca o ingenuă dramatică, dar și de comedie, principala calitate fiindu-i nu atât ingenuitatea cât o puritate structurală, netrucată, neservită ostentativ și totdeauna voalată de o reținere gravă, contradicția servind adeseori ca sursă de umor. Foarte sensibilă, a realizat personaje pline de feminitate și lumină, dar și cu o personalitate nesesizabilă la prima privire, cum ar fi Getta din «Fântâna Blanduziei», Ada din «Passacaglia» sau Gabi din «Anunț la mica publicitate». A fost minunata Doruleț în «Visul unei nopți de iarnă», piatra de încercare pentru orice ingenuă. A fost o răzvrătită Andree în «Capcana de nichel» și cam din aceeași stofă - o credibilă Nicola Davis («Cum se numeau cei patru Beatles?»). A convins cu umor ca femeia-papușă Clara în «Răzbunarea» dar cu același obrăjor rotund și roz și cu același zâmbet în ochi a făcut o demonstrație de forță artistică, transmițând mesajul salvator al femeii devenită aproape demiurg, prin puterea de a perpetua viața în cele mai dure condiții ale planetei în Ana din «Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă»".

Joc apreciat și de Lică Gherghilescu, director al Teatrului pentru Copii și Tineret care-și amintește că acea Ana a fost unul dintre cele mai frumoase roluri pe care le-a văzut. "Varianta de la Constanța chiar a fost premiată. Mi-a plăcut la fel de mult, sau poate chiar mai mult decât celelalte pe care le-am văzut. Făcea un rol extraordinar" ne-a mărturisit trist actorul. "Am jucat împreună în «Sânziana și Pepelea» în «Orice naș își are nașa» cu Lică Cojocaru și Eugen Mazilu…, mi-e și greu să vorbesc, când constat că și ei s-au dus… eram toți din aceeași generație".

Maria Nestor "face parte dintre acele actrițe, cărora lumina din ochi și din suflet și zâmbetul bun de pe figură le aduceau roluri pe scenă, indiferent de vârsta sau de albirea părului", a continuat Anaid Tavitian. "Dacă o grea boală nu ar fi împiedicat-o, ar fi continuat să realizeze și alte frumoase roluri. Îi vom păstra mereu în suflet amintirea. Dumnezeu s-o odihnească!"

Maria Nestor avea 60 de ani. Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu actriței o pot face la Casa Albastră, lângă cimitirul Central Constanța. Înmormântarea va avea loc joi, 5 iunie la o oră ce va fi comunicată ulterior.

Comentează știrea

Odoacru
4 iulie 2012
Maria Nestor

Dumnezeu s-o odihneasca in pace si sa o primeasca in Trupa sa de ingeri !

Tatiana Lungu
4 iulie 2012
Maria Nestor

Dumnezeu sa o ierte! A luptat foarte mult cu boala!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 04 Iulie 2012
Stire din Cultură-Educație : "Radu Gyr - Poezia luptătoare"
Miercuri, 04 Iulie 2012
Stire din Cultură-Educație : Doliu după doliu în teatru
Pagina a fost generata in 1.4922 secunde