Am primit pe adresa redacției

TEATRUL "FANTASIO": ULTIMUL BASTION

604
În 1955, director al Teatrului de estradă Galați, Aurel Manolache a venit pentru întâia oară în Constanța cu spectacolul "Punctul pe 3 x diverse", spectacol jucat la "Tranulis". Președinte al fostei regiuni Dobrogea era Ion Vasiliu și la teatru director Bernard Lebli si Jean Ionescu președinte de sindicat, iar Ion Dragoman, regizor.
Ion Vasiliu, gălățean de origine, le-a spus: "Măi, voi nu sunteți în stare să faceți și un teatru de revistă?". Gelu Manolache era la Teatrul Marinei și, cum Aurel tot evita stagiul militar, i-a sugerat să se înroleze în armată la teatru, în 1956, ca prim dirijor. Acesta este începutul Teatrului de revistă constănțean, teatru legat de numele celor doi frați, începând de marți, iarăși împreună, pe acolo pe unde se vor găsi.
Primul spectacol a fost dat în 27 decembrie, la Teatrul de Stat, Teatrul "Tranulis", viitorul "Fantasio", fiind al Armatei sovietice. Spectacolul de revistă s-a numit "Escală la Constanța", escala lui Aurel Manolache fiind de peste 50 de ani. De la Operă a venit Cezar Drăgănescu, de la Teatrul Marinei, Ilona Moțica și Pietranu, Lucica Pârvulescu care jucase și la "Tănase", Titi Mihăilescu și Wiki Popescu de la Teatrul Armatei au fost și ei în distribuție. În 1957 a venit și Jean Constantin, care se ocupa de brigada artistică de agitație împreună cu Ion Drăgănescu și Ilarion Ciobanu, iar în 1958 a venit și Gelu Manolache. Rușii plecaseră și revista a preluat Teatrul "Tranulis", rebotezându-l "Fantasio", după semnătura cu pesudonim a lui Eminescu a cronicilor teatrale.
Acum, acolo unde este astăzi, Aurel Manolache, împreună cu Gelu, cu Nicușor Constantinescu, cu H. Mălineanu, cu Ilarion Ciobanu și cu atâția alții, probabil gândește să pună temelia unui teatru de revistă în raiul actorilor duși dintre noi, numit – mai mult ca sigur – "Fantasio".
Dumnezeu să îl odihnească în pace!
Constantin Lămureanu

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8361 secunde