Concurs "Terorismul interior" va exploda la Teatrul de Stat

1043

Articole de la același autor

Cu prilejul deschiderii stagiunii Teatrului de Stat Constanța a avut loc, ieri, o întâlnire cu regizorul piesei "Terorism", Felix Alexa, căruia i s-au alăturat actorii distribuiți în spectacol, dar și regizorul Sorin Militaru.

Coordonatele discuției s-au centrat, desigur, în jurul spectacolului de deschidere a stagiunii, și anume "Terorism", de Vladimir și Oleg Presniakov: "Am ales o piesă celebră, contemporană, foarte bine stabilită în memoria oamenilor de teatru. Aici nu e vorba de terorism în sensul de bombe, ci e vorba despre ceva dinăuntrul nostru, despre a fi terorizat și despre a teroriza. Este un spectacol cu mult umor negru, cinism, dar și emoționant", a spus regizorul Felix Alexa, care s-a declarat foarte mulțumit de echipa de actori a Teatrului de Stat: "M-am bucurat să găsesc aici o echipă adevărată, și mă bucur că sunt aici", a precizat regizorul.
Actorul Marius Bodochi se declară, la rândul să, mulțumit de colaborarea cu actorii Teatrului de Stat, remarcând, de altfel, frumusețea tinerelor actrițe: "Am lucrat foarte bine cu actorii Teatrului de Stat. Actrițele tinere sunt foarte frumoase pe scenă, sunt expresive și pregnante, la fel ca și tinerii actori. A fost o mare plăcere să lucrez într-un teatru cu oameni atât de talentați", a spus Marius Bodochi. De asemenea, actorul a ținut să aprecieze curățenia din instituția constănțeană: "E curat și cald la Teatrul de Stat, spre deosebire de alte teatre".
Piesa scrisă de frații Presniakov abundă de semnificații importante care țin de viața cotidiană, în care ne putem regăsi indiferent de vârstă. Terorismul interior, al spațiului privat, al universului propriu face parte din viețile tuturor fără să fie recunoscut, pentru a nu conștientiza, de fapt, drama. Felix Alexa va evidenția, vineri, terorismul psihic la deschiderea stagiunii: "Spectacolul e destul de violent, iar violența e mult mai puternică atunci când e vorba de cea interioară. Nu vreau ca piesa să aibă scopul de a distra. Urăsc cuvântul distracție când vine vorba de teatru", a spus regizorul Alexa.
Deși conține mult umor, piesa este departe de a fi o simplă comedie. Se poate numi o comedie neagră, "bântuită" de teroarea vieții cotidiene: "Piesa conține un anumit tip de umor, un anumit tip de poezie, un anumit tip de violență interioară… nu trebuie să facem teatru pentru a produce o seară romantică, ci pentru a produce o reacție interioară", a precizat Felix Alexa. Regizorul a vorbit, de asemenea, despre componenta vulgară a piesei, din punct de vedere al limbajului, dar nu și al reacțiilor pe care acea parte le va produce. Vulgaritatea comună, recunoscută la nivel unanim, nu se va regăsi, deci, în "Terorism", acest lucru depinzând, de altfel, de gradul de pudibonderie al spectatorilor: "E mult mai grav să te uiți la televizor la scene de o vulgaritate sinistră decât să vezi un monolog al unui actor care înjură. Vulgaritatea în teatru nu ține de cuvinte", a spus Felix Alexa.
Actorii prezenți s-au declarat, de asemenea, încântați de colaborarea cu Felix Alexa: "A fost o experiență extraordinară! Noi, actorii, nu am mai avut parte de așa ceva de mult timp. Este un regizor foarte bun", a spus Diana Lupan, cea care va interpreta rolul celei de-a treia femei în "Terorism".
Regizorul Sorin Militaru a anunțat, în cadrul întâlnirii, următorul spectacol pe care teatrul de Stat îl va prezenta în curând, și anume "Cabinierul", de Ronald Harwood, în regia lui Alex Mihail.
Iubitorii de teatru și, mai ales, de reacții interioare, sunt așteptați vineri, 17 octombrie, ora 19, pentru a vedea piesa "Terorism", în regia lui Felix Alexa.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8192 secunde