Tradiții, obiceiuri, superstiții de ÎNĂLŢAREA DOMNULUI

1112
Tradiții, obiceiuri, superstiții de ÎNĂLŢAREA DOMNULUI - x-traditii-1684992593.jpg
Înălțarea Domnului, cunoscută în popor drept Ispasul, este sărbătorită pe data de 25 mai, la 40 de zile după Paști. În primele secole de creștinism, Înălțarea lui Iisus la ceruri era sărbătorită de Rusalii, odată cu Pogorârea Duhului Sfânt, adică la 50 de zile de la Paști. Spre sfârșitul secolului al IV-lea, conform sinoadelor bisericii, s-a stabilit ca Înălțarea să fie sărbătorită la 40 de zile după Paști și astfel să aibă propria dată în calendar, separată de Rusalii.

Se spune că Ispas a fost martor la Înălţarea Domnului, alături de cei trei Apostoli. Şi pentru că era bun şi vesel, oamenii ar încerca în această zi să fie bine dispuşi şi să nu-şi caute pricini de supărare. Există o credinţă populară potrivit căreia cel care moare de Ispas ajunge direct în Rai.

Dacă de Paşte creştinii se salută între ei adresându-şi cuvintele “Hristos a înviat!”, în această zi de mare sărbătoare, creştinii folosesc formula de salut “Hristos s-a înălţat!”.

În această zi se fac pomeni pentru morți și este ultima zi când se mai pot mânca ouă roșii. Se pun frunze de nuc la brâu, așa cum purta Mântuitorul când s-a înălțat la cer. Femeile nu împrumută sare şi nu dau foc din casă fiindcă există credinţa că astfel toată casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte. Nu se cultivă nimic după Înălțare, pentru că nu va rodi. Femeile care au morți în familie împart azime calde, ceapă verde și rachiu pentru sufletele lor. Nu se spală rufe și nici nu se fac treburi în gospodărie, având în vedere că este vorba despre o sărbătoare cu cruce roșie. Se spune că cei care fac aceste lucruri vor fi urmăriți de ghinion. În ziua de Înălţare, credincioșii ar trebui să fie mai buni și să evite certurile. Nu este bine ca în zi de sărbătoare să fie spuse vorbe urâte, jigniri sau credincioșii să își facă reproșuri. De asemenea, tot în această zi este foarte important să mergem la slujba de la Biserică și să ne rugăm pentru sufletelor celor adormiți, dar și pentru noi, dacă trecem printr-o perioadă dificilă a vieții noastre. Această sărbătoare este mereu într-o zi de joi, iar în România, în aceeași zi este și Ziua Eroilor. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7749 secunde